ЕУ прави марсоход, Русија слетну платформу и научну апаратуру …

ДОБРО НАПРЕДУЈУ ПРИПРЕМЕ ЗА РУСКО-ЕВРОПСКУ МИСИЈУ „ЕКЗОМАРС-2018”

  • На површину Црвене планете ће помоћу „десантног модула”, који је пројектовало руско научно-производно предузеће „Лавочкин”, бити достављена слетна платформа (такође руске израде) и марсоход Европске космичке агенције (ЕКА) тежине око 300 килограма

Руски стручњаци ће у оквиру нове руско-европске мисије „Екзомарс-2018” направити слетну платформу и представити низ уникалних научних апарата, саопштио је на међународној космичкој скупштини COSPAR научни руководилац пројекта „Екзомарс”у име руске стране и сарадник Института за космичка истраживања РАН Данил Родионов.

„У складу са постигнутим договорима, Русија ће представити не само средства за лансирање већ и неке научне инструменте. Изградиће слетни модул за мисију „Екзомарс-2018” – саопштио је Родионов.

На тај начин, на површину Црвене планете ће помоћу „десантног модула”, који је пројектовало научно-производно предузеће „Лавочкин”, бити достављена слетна платформа (такође руске израде) и марсоход Европске космичке агенције (ЕКА) тежине око 300 кг.

Прва фаза пројекта „Екзомарс-2016” укључује орбитални модул и демонстрациони „десантни модул” које је пројектовала Европска космичка агенција.

Орбитални апарат Trace Gas Orbiter (TGO) намењен је изучавању малих гасних примеса атмосфере и воденог леда на тлу Марса.

Поменути руски институт истражује и пројектује два инструмента TGO: спектрометријски систем и неутронски спектрометар.

Спектрометријски комплекс Atmospheric Chemistry Suite (ACS) намењен је изучавању хемијског састава атмосфере и климе Марса.

Чине га три спектрометра мањег и средњег инфрацрвеног дијапазона и фурије-спектрометар и систем за прикупљање информација.

Колимирани неутронски детектор Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND) намењен је регистрацији албедних неутрона који настају на тлу Марса под дејством галактичке и сунчеве светлости и структура са високом просторном резолуцијом глобалних карата воденог леда у горњем слоју тла на Марсу. FREND садржи и блок дозиметре.

Инструменти ACS и FREND налазе се у завршном стадијуму производње и крајем 2014. треба да буду предати европској страни за инсталирање на орбиталном апарату TGO.

Задаци марсохода су: геолошка истраживања и проналажење трагова живота на површинском слоју Марса на месту слетања космичког апарата.

Институт за космичка истраживања РАН пројектује и два инструмента за инсталирање на марсоходу – инфрацрвени спектрометар ISEM и неутронски спектрометар АДРОН-РМ.

ISEM (Infrared Spectrometer for ExoMars) је инфрацрвени спектрометар, а поставља се на јарболу марсохода и служи за минеролошку анализу површине.

АДРОН-РМ се користи за регистровање неутронског албеда који генерише космичку светлост на тлу и који зависи од количине воденог леда на њему и правиће локалну карту леда дуж трасе којом се марсоход креће.

Након што се марсоход спусти заједно са руском слетном платформом – овај инструмент ће омогућити рад на научно посматрање различитих процеса на површини Марса у различитим временским интервалима – у појединим данима, у једној сезони и Марсове године.

У плану је да истраживања буду завршена током једне марсијанске године која траје 1,8 земаљских година.

       Горан Шимпрага / Факти

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s