Ал каида у БиХ има 5000 радикалних исламиста …

Сарајево – Ал каида у Федерацији БиХ располаже са више од пет хиљада радикалних исламиста који представљају стални извор терористичких претњи, док је на ратиште у Сирију отишло 375 држављана БиХ, тврди експерт за тероризам Џевад Галијашевић.

  • Галијашевић је рекао Срни да Зеничко-добојски кантон, одакле је брутално протерано 50.000 Срба, представља значајну базу радикалних исламиста, али се контрола над њима врши из Тузле где је, како је навео, центар америчких служби, чији је пројекат вехабијски покрет у БиХ.

О степену фанатизма и организованости радикалних исламиста у БиХ сведочи и учешће држављана БиХ у рату у Сирији и Ираку.

Галијашевић каже да 260 држављана БиХ ратује у Сирији унутар „Фронта ал Нусра“ под командом Ал каиде и Шејха Мухамеда Џевланија, док се под командом Ебу Бекира ел Багдадија и Исламске државе 47 исламиста, којима управља Бајро Икановић из Хаџића.

„У Слободној сиријској армији, под командом Британаца, ратује 16 исламиста из БиХ, 12 њих ратује за Башара ел Асада, а директно под командом Нато снага у Ираку је 40 бораца из БиХ. Њиховим повратком у БиХ тај бесмислени рат преселиће се у наше градове“, упозорава Галијашевић.

Према његовим речима, време је да службе БиХ учине бар један конкретан корак и ограниче њихово деловање, али и санкционишу све безбедносне претње које представљају.

„Са језом и гнушањем гледамо слике одсецања глава на сиријском и ирачком ратишту, заборављајући да су таква лица међу нама и да су пре 20 година одсецане главе људима на теслићко-тешањском ратишту, а да зато нико није суђен нити осуђен“, напоменуо је Галијашевић.

Он је подсетио на покушај да ратни шеф полиције у Тешњу, данашњи посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић, буде изведен пред суд због тих ратних злочина, који је завршио отвореним нападом на Агенцију за истраге и заштиту и њеног директора Горана Зупца.

Галијашевић каже да лица, која су опасна за безбедност БиХ и позната безбедносним агенција, сада несметано оснивају предузећа и невладине организације, а онда у њихово име купују куће, зграде, цела насеља да би настанили фанатизовану армију својих следбеника.

„Главни кривац за овакав однос државе према тероризму и терористичкој пријетњи је Тужилаштво БиХ које једино има право и обавезу да води истраге и подиже оптужнице, бори се да пред судским инстанцама носиоци ових идеологија и активности буду кажњени“, рекао је Галијешвић.

Због инертног односа према таквим лицима српски народ у ФбиХ, према ријечима Галијашевића, трпи страшне политичке, економске и културне притиске, па је само у Завидовићима од повратка одустало више од 15.000 Срба, а у Маглају око 9.000.

„Познато је и неколико случајева преласка Срба на ислам, два у Завидовићима – Саша Жунић и Винко Стојановић и два у Сарајеву Душан Мијатовић и Марко Николић, те случај Аниде Петковић“, навео је Галијашевић.

Срна

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s