Немачка: Свињске главе пред џамијом, графити пуни мржње, подметање пожара …

Свињске главе пред џамијом, графити пуни мржње, подметање пожара…

  • У Немачкој расте број напада на муслиманске верске институције. Многима се чини да надлежни олако доживљавају те инциденте.
  • Према подацима владе у Берлину, повећан је број напада на џамије и друге верске институције муслимана у немачкој. Како пише лист „Ноје оснабрикер цајтунг“, званична статистика је од 2001. до 2011. годишње евидентирала просечно 22 таква напада. Али 2012. их је било 35, а прошле године већ 36.

Тај извештај је заправо владин одговор на два посланичка питања странке Левица у Бундестагу. Председник Централног већа муслимана, Ајман Мајзек у повећању броја напада види „знаке све већег антимуслиманског расположења и отпора“ у Немачкој. Мајзек за ДW објашњава да се те бројке немачке владе слажу са евиденцијом муслиманских удружења, али и тврди да је ситуација у ствари још и гора: многи инциденти, нарочито графити на зидовима џамија, уопште се не евидентирају или се пријављују тек са великим закашњењем.

У ствари, председника Централног већа муслимана од тих напада на зграде, далеко више брину напади на саме вернике, „на жене које носе мараме или на особе које се већ по изгледу могу препознати као муслимани“.

Укор Немачкој

Аман Мајзек зато захтева да се води посебна евиденција таквих, антимуслиманских напада, да таква кривична дела истражују полицајци који имају искуства и који су сензибилизовани за такве нападе против слободе вероисповијести. Не би било лоше да полиција боље пази и на саме зграде џамија и других институција, али Мајзек истиче да би жртвама таквих напада и починиоцима политичари требало да пошаљу јасну поруку да се тако нешто неће толерисати.

У Немачкој има око 800 џамија уз које су и минарети тако да се већ на први поглед могу препознати као муслиманске институције. Поред тога, има још око 3.000 зграда без посебних ознака на фасадама које муслиманима служе за молитве и верски живот. У Немачкој живи око четири милиона грађана муслиманске вероисповијести и, како тврди Мајзек, они су још увек интегрисани. „Они још одржавају социјалне контакте, али је питање колико ће још дуго?“

Напади на муслимане до сада су се водили као политички криминал и случајеви подстакнути мржњом и нетрпељивошћу према странцима

У Немачкој у суштини заиста не постоји посебна категорија која би се бавила нападима на муслимане. Такви случајеви и даље се воде као политички криминал и случајеви подстакнути мржњом и нетрпељивошћу према странцима. Тако је и Европска комисија против расизма и нетолеранције, посебно тело Савета Еуропе основано још 1993, укорила Немачку због недостатака у борби против расизма.

Према извештајима тог независног европског тела за надзор људских права, у Немачкој се такви случајеви сувише често завршавају „по кратком поступку“ и постоји очигледна потреба за реформама у систему „евиденције и дефинисању расистичких, ксенофобичних и хомофобичних инцидената“.

Сваки трећи Немац не жели муслимане

Коначно, и ужасна серија злочина неонацистичке групе НСУ показала је да се у том случају мржња према муслиманима сувише касно препознала као мотив. Заправо, Координационо веће муслимана је и на суђењу чланици те неонацистичке организације доставило досије у којем се упозорава да се практично сваке две и по недеље догоди напад на неку џамију, уз опаску да је то само званична статистика и да „прави број напада много већи“.

Психолог и социолог Елмар Брелер такође уочава све већу      нетрпељивост према муслиманима у Немачкој и сматра да је  такво расположење већ „захватило широке слојеве немачког      друштва, укључујући и средњи сталеж“. Он ипак за сада не жели  да иде толико далеко да ту нетрпељивост сматра неком новом  врстом антисемитизма, али сматра да „постоје сличности у  систему предрасуда“.

Брелер је професор на универзитету у Лајпцигу и недавно је са сарадницима објавио студију „Стабилизована средина – екстремна десна гледишта у Немачкој“. У том истраживању дошао је до закључка да је нетрпељивост према исламу нова врста расизма: „Сваки трећи грађанин Немачке сматра да муслиманима треба забранити усељавање у ову земљу“, наводи се између осталог у тој студији.

Политичарка Левице, Ула Јелпке сматра да све већа нетрпељивост према муслиманима „није никакав нови феномен“ и да је „треба презирати, баш као и антисемитизам“. Ова опозициона политичарка оптужује владу да тај проблем не узима довољно озбиљно: „Муслимане не смемо да претворимо у жртвене јарце за политичке и социјалне недаће“, упозорава Јелпке „Тиме се наноси огромна штета када је реч о суживоту у Немачкој“.

НСПМ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s