Веровали или не: Украјинска војска завиди колегама које су заробили Руси …

Руси се према заробљеницима опходе братски

Војник из 51. механизоване бригаде, који је крајем јула, пошто је био рањен, прешао на територију Русије, а онда се, после лечења, вратио у Украјину, је испричао да је у отаџбини против њега покренут кривични поступак и сада се плаши за живот и здравље својих најмилијих.

  • Последњих дана су све чешћи случајеви преласка украјинских војника на територију Русије. Официри и војници који се нађу у окружењу, често рањени и без муниције, прелазе границу и траже уточиште, спасавајући се од снага самоодбране.

Украјински војник, који је био у Русији на лечењу је крајње песимистично оценио даљу судбину оних који су прешли границу, а онда се вратили у отаџбину. „Сада нас притискају сарадници СБУ, По неколико саслушања сваки дан, а понекад и ноћу. Стално уцењују породицом: реците истину или их нећете видети“, рекао је он.

„Сви који су се вратили не желе више да служе. Написали су рапорте и замолили да их оставе на миру. Сарадници СБУ су други дан пред нама поцепали све наше рапорте. Не знам како ће се све ово завршити. Ма, колико чудно све ово звучало, али завидим онима који се нису као ми вратили из Русије, него се налазе у заробљеништву код припадника снага самоодбране“, рекао је он у телефонском интервјуу агенцији ИТАР-ТАСС.

„Чим смо стигли у војну јединицу у Запорожју, испитивали су нас више од 10 сати, Отворили су кривични поступак по члану „дезертерство“. Сада је у току истрага, Нас окривљују за неизвршавање борбеног наређења и да смо оставили технику и оружје противнику“, рекао је украјински војник. Према његовим речима, „сви који су се вратили из Русије су избачени са службе“. „Али, најстрашније је што прете великим проблемима породици и пријатељима. Забрањују нам да им телефонирамо. Посебно строго контролишу регруте, како не би мајкама ништа саопштили“, рекао је војник.

„Двојица су покушала да побегну. За два дана су их вратили полумртве од батина. Рекли су да их је ухватила полиција, а онда су се у станици појавили активисти локалног „Десног сектора“ и тукли их. Нама су еркли да су ту двојицу момака врбовали Руси. Зашто да их врбују? Стрелца и возача? Каква корист од њих? Они су се толико напатили и право је чудо да су се вратили“.

  • У ноћи на 04. август 438 украјинских војника је прешло на територију РФ. Они су се обратили руским граничарима с молбом за уточиште и онда су ушли у Русију кроз хуманитарни коридор. Међу војницима су били и службеници граничне службе Украјине. За све украјинске војнике који су прешли на територију РФ је организован привремени камп.

„Ми смо се бранили две недеље, практично без муниције и горива. Нисам имао могућности да људе храним више од две недеље. Нестало је чак и двопека. Људи су измучени, не толико борбама, колико безизлазношћу ситуације. Осим команде „Држите се“, центар ни чим није помагао. А, последње недеље чак није било ни везе са центром. Они су нас већ сахранили“, рекао је командир батаљона мајор Виталиј Дубињак. Према његовим речима, технику и оружје је морао да остави на украјинској страни, јер му је било важније да спаси људе.

Осим захвалности, мајор Дубињак је изразио и искрено дивљење „братским односом“ према украјинским војницима са руске стране.

„Искрено речено, ми нисмо очекивали да ће се према нама тако односити. Може се рећи чак братски. Сви који нам наређују одозго само говор глупости да ми ратујемо с Русијом. Нико од Руса нас није ни криво погледао, они схватају да смо ми у таоци ове несреће“, рекао је украјински командира батаљона.

Глас Русије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s