Дик Марти: САД су знале шта Тачи ради …

Окупиране територије – Известилац Савета Европе о трговини органима на окупираним територијама Дик Марти изјавио је да је “злочин против човечности најтежа оптужба која се могла изрећи”, нагласивши да је управо то тужилац Еулекса Клинт Вилијамсон у свом извештају рекао за злодела која је паравојна ОВК починила над Србима и другима на окупираним територијама.

Дик Марти: Зашто Вилијамсон одлази? Да ли му је доста притисака?

Марти је то рекао у интервјуу швајцарском радију и, уз опаску да му је “нажалост, или срећом, време дало за право”, нагласио да му “остаје ипак горчина што се ништа није учинило раније како би се до истине дошло, иако је било довољно индикација да се то учини и да то штавише мора да се учини”.

“Одајем признање Клинту Вилијамсону и мислим да је његов извештај врло незгодан пре свега за администрацију САД и затим и за владе европских држава. Не треба заборавити да када је НАТО напао Србију бомбардујући Србију, укључујући и Косово и Метохију, то је учињено против међународног права јер није било дозволе Савета безбедности” УН, рекао је Марти.

“И тада су Американци рекли ‘нећемо интервенисати копнено и треба нам савезник на земљи’ и ослонили су се на Тачија иако је америчка полиција већ у то време имала врло озбиљне индикације о Тачију као личности везаној за организовани криминал”, рекао је Марти.

Он је додао да Мадлен Олбрајт која је тад била на челу америчког Стејт департмента “није хтела да о томе ништа чује и рекла је: ‘Прошлост је прошлост, морамо гледати у будућност’”.

Марти је истакао да у свом извештају он никад није ставио трговину органима у први план.

“Вилијамсон наводи и став у мом извештају где ја кажем да постоје докази за трговину органина за ‘шачицу’ случајева. Али, оно што је битно и што највећи број медија никад није хтео да разуме, јесте да је било на стотине убистава, људи су мучени, били су заточени у ужасним условима и убијани! И то је оно што је суштински важно”, нагласио је он.

Према Мартијевим речима, да Савет Европе није по сваку цену тражио извештај који је он поднео “никада не би био створен специјални тим господина Вилијамсона” којем он, како је додао, одаје признање за његову храброст и његов поштен рад.

Али, рекао је Марти, “установљена је функција тужиоца, а да није створен суд, што је апсурдно. Лоша вест је по мени што Вилијамсон одлази. Питање је зашто. Можда му је доста дипломатских притисака. Зашто још нема наследника господина Вилијамсона и зашто још нема суда? Да ли поново гледамо како су не баш најчаснији дипломатски интереси важнији од интереса правде”.

Етничко чишћење

На опаску водитеља швајцарског радија да је то “дакле било етничко чишћење”, Дик Марти је узвратио: “Да, тако је и зато Вилијамсон говори о злочинима против човечности, што је најтежа оптужба која се може изрећи”.

Бета

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s