ПЕКИНГ: Желимо да покажемо Американцима за располажемо технологијама за ПРО …

АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ ДА ЈЕ КИНА ПОНОВО ТЕСТИРАЛА РАКЕТУ ЗА ОБАРАЊЕ САТЕЛИТА

  • Beijing News: Кина је „овладала ракетним технологијама и у тој области избила на прво место у свету”
  • Војни експерт Ин ЖУО: „Пекинг нема план да одмах инсталира систем ПРО. Наш циљ је да покажемо САД да располажемо таквим технологијама. Кина је против милитаризације космоса и нема жељу да поставља систем ПРО. Али, ако САД поставе своје масивне системе ПРО – Кина ће морати да буде добро наоружана”

Кина је поново тестирала ракету намењену уништавању сателита на орбитама око Земље – изјавила је заменица портпарола Стејт департмента мери Харф.

Признала је да никаквог пресретања и обарања сателита није било, али је у име званичног Вашингтома апеловала на Кину да се уздржава од потеза који би могли да „делују дестабилизујуће”.

Додала је да кинески рад на противсателитском оружју – дугорочније гледано – може бити „претња безбедности у космичком простору”.

Американци сумњиче Кину откако је помоћу ракете (у јануару 2007.) уништила свој ислужени метеоролошки сателит 865 километара изна Земље.

Министарство одбране Кине истовремено је објавило да је обавило успешно испитивање компоненти националне противракетне одбране.

Лист China Daily овим поводом је цитирао експерте војне индустрије који су оценили да је Кина направила „велики технолошки пробој”.  Овоме је Beijin News додао да је Кина „овладала ракетним технологијама и да је у тој области избила на прво место у свету”.

Међутим, један старији научни сарадник Кинеског института за међународна истраживања упозорио је да кинески системи противракетне одбране имају недостатке и да још нису у стању да заштите целу земљу од роја ракетних (нуклеарних) глава.

Лист China Morning Post објавио је да Китая нема амбицију и план да одмах формира властити систем противракетне одбране. При том је цитирао војног експерта Ина Жуоа који је указао да Пекинг нема план да одмах инсталира систем ПРО.

Жуо је рекао: „Наш циљ је да покажемо САД да располажемо таквим технологијама. Кина је против милитаризације космоса и нема жељу да поставља систем ПРО. Али, ако САД поставе своје масивне системе ПРО – Кина ће морати да буде добро наоружана”.

Факти

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s