Буфало Бил међу Лалама …

Циркус чувеног америчког јунака стигао је 6. јула 1906. године и у Велики Бечкерек

Зрењанин – Јунак америчког Дивљег запада Вилијам Фредерик Коди, познатији као Буфало Бил, пре више од стотину година боравио је у Зрењанину, тада Великом Бечкереку.

Овај некадашњи јахач поштанске службе Пони експрес, трагач у америчкој војсци, плаћени борац против Индијанаца и професионални ловац на бизоне, велику популарност стекао је после својих стварних подвига. Благодарећи и за данашње прилике завидном маркетингу, успео је да  уновчи стечену славу захваљујући ревији каубојских вештина под називом „Дивљи запад”. Овај својеврсни путујући циркус крстарио је Европом од 1884. до 1907. године. Циркус је 6. јула 1906. стигао у Велики Бечкерек о чему сведочи плакаткоји је у Зрењанину био изложен и у току недавно одржане манифестације „Ноћ музеја”.

Новинско сведочанство се чува у Историјском архиву у Зрењанину

Новинско сведочанство се чува у Историјском архиву у Зрењанину

Историчар Горан Живић из Историјског архива у Зрењанину напомиње да је сачуван новински исечак о том догађају. У то време у Великом Бечкереку излазило је неколико листова, а претпоставља се да је чланак објављен у „Торонталу”. Новине су објавиле причу о искрцавању Буфаловог циркуса из вагона на железничкој станици, а аутор текста је био импресиониран вештином и каубоја и послушношћу коња који су поред железничке станице формирали колону. Они су потом продефиловали кроз варош, праћени мноштвом деце и знатижељника.

У Архиву постоји још једно сведочење о том догађају – разгледница коју је познатом књижевнику Тодору Манојловићу послао његов брат Иван. Тодор је у то време студираоправа у Темишвару, а брат га обавештава да је у Бечкереку био Буфало и да га је вредно погледати. Препоручује му да узме карту од једне форинте „јер се одатле најбоље види”.

Ђ. Ђукић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s