Америка опрашта Жуту кућу …

Окупиране територије – Приштинска телевизија Клан Косова објавила је да Специјални истражни тим на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном није нашао доказе о трговини органима на окупираним територијама током рата 1999. године.

Како тврди ова телевизија блиска шиптарском злочинцуХашиму Тачију, извештај треба да буде објављен за два месеца и у њему ће бити одбачени наводи специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини органима отетих Срба и других неалбанаца.

Специјални истражни тим на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном наводно није нашао доказе о трговини органима на окупираним територијама током рата 1999.

„Не могу да кажем да је за нас ово изненађујуће, иако смо потајно гајили наду да ће се можда ипак овога пута међународна заједница потрудити да ради непристрасно и у складу са доказима, правдом и истином. Али, као што се дешавало кроз цео претходни временски период, они су у потпуности на страни екстремиста и сецесиониста на Косову и Метохији, са циљем оправдања злочина који су се десили над Србима и правдања самозване државе Косово која је на тим злочинима настала. Верујте ми, тешко ми је да говорим, толико сам огорчена, тужна и очајна. Иако сам се трудила да реално сагледам ствари, потајно сам се надала да ће овога пута истрага бити професионална и непристрасна“, коментарише за „Вести“ Наташа Шћепановић, председница Удружења страдалих на Косову и Метохији у периоду 1998-2000. године.

Позивајући се на добро обавештене изворе, поменута телевизија је јавила да ће извештај специјалног међународног истражног тима бити одложен за два месеца, иако је претходно било планирано да буде објављен у јуну.

Према међународним изворима, Вилијамсон ће после представљања извештаја напустити место шефа Специјалног тима, а на његово место ће доћи такође Американац. Нови тужилац ће потом сузити истрагу само на 12 случајева ратних злочина о којима је екипа на челу са Вилијамсоном пронашла доказе да су се догодили после 12. јуна 1999. године.

Жута кућа далеко од правде

Ради се о индивидуалним злочинима иза којих не стоји организована криминална група. Уколико се испостави да су ова сазнања тачна, оствариће се најцрње слутње да и после извештаја Дика Мартија о злогласној Жутој кући, где су отетим Србима вадили органе зарад даље продаје, злочинци за овај гнусни злочин неће одговарати.

„Чим се оволико дуго чекало на крај истраге, а при том нисмо имали ниједну информацију докле се стигло, то је указивало да истрагу неко контролише и да се желе заштити људе на власти у Приштини, бивши командни кадар терористичке ОВК „, додаје Наташа Шћепановић.

Ни потврда ни деманти

Портпарол тужиоца Вилијамсона Жоао Соуза рекао је агенцији Бета да не може да коментарише истрагу која је у току, као ни медијске спекулације.

„Не желимо да прејудицирамо резултат истраге, резултати ће бити објављени – кратко је навео Соуза.

Ј. Арсеновић / Вести / Васељенска

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s