Украјина: Распад система – страни плаћеници љути на спонзоре, украјински војници бацају пушке и враћају се за Кијев …

Могуће је да су у недавном нападу на градић Красниј Лиман у главној улози били „Ловци на главе“.

Обећања украјинског олигарха Игора Коломојског да ће плаћати најамницима за трофеје у виду заробљених људи и оружја привукли су у Украјину плаћенике који су спремни да зарађују на убиствима.
На интернету се појавио разговор „ловаца на главе“, који добијају по неколико стотина долара за сваког убијеног и рањеног.

На снимку непозната лица дискутују о ценама и жељама олигарха, који, како се испоставља, више плаћа за рањенике.
– За убијене дају по хиљаду? – Не, није по хиљаду, по 800. – Чим смо почели да их убијамо – пало је на 800. За недељу дана ће већ бити по 600. Опет су нам подвалили. – По хиљаду су давали кад је било мало интересената. А сад их је толико стигло, да реално нема цеви за све. Хиљада долара за сваког убијеног устаника. То су старе цене. Сада плаћају мање.

Судећи по разговору, ловом на људе се баве мале мобилне групе које су привукла обећања олигарха да ће издашно плаћати трофеје.
Многи су видели огромне плакате „10 хиљада долара за москаља (погрдан назив за Русе)“ с логотипом банке ПриватБанк, чији је власник Коломојски.

Заробити или убити устаника није тако једноставно. Зато су жртве „ловаца на главе“ чешће цивили. Било који мушкарац старији од 18 година може да „прође“ као непријатељ.
Устаници сматрају да је напад на градић Красни Лиман био управо један од тих послова. Тамо је убијено много становника, за које су бандити, вероватно, добили новчану награду.

Непознати мирно дискутују о насушним проблемима. На пример, тела убијених је незгодно превозити колима. Цури крв, после их је тешко опрати, а и осећа се непријатан мирис.
Други предлаже стављање целофана. Трећи се хвали да је набавио малу хладњачу: могу се дуго скупљати убијени и затим предавати на велико. За оне који су остали без пара, у разговору се чује шокантнан савет. Један бојовник поделио је своје искуство пљачкања.
Исплати се претресати убијене (може се наћи новац), скидати златно прстење, одсецајући прсте. Наводно је неко на тај начин успео да скупи пет хиљада долара.

Украјински војници бацили пушке и кренули за Кијев
Треча чета 37. резервног батаљона Националне гарде Украјине кренула пешке из Славјанска у Кијев јер војници неће да се боре голи, боси и гладни и то против сопственог народа
Чета припадника Националне гарде Украјине послатих да се боре против присталица федерализације на истоку земље враћа се за Кијев, јавља Правда.
Одборник у Скупштини града Кијева Игор Луценко потврдио је да се чета од педесет бораца Националне гарде пешке враћа из Славјанска у Кијев.

Командант Треће чете 37. резервног батаљона Националне гарде каже да су он и његови људи обманути – не само условима под којима су натерани да се боре, него и чињеницом да им је речено да иду у антитерористичку операцију, а тражи се да пуцају у цивиле, у сопствени народ.

У украјинској штампи све више се пише о томе да војници који су послати на исток Украјине гладују, да не добијају следовања, да два месеца нису добили ни гривну, а нови председник Петар Порошенко им је обећао хиљаду гривни за сваки дан у рату. Одећу и обућу им дају сажаљиви грађани и војницима је доста – одлучили су да баце пушке и врате се.

Незадовољству и разочарењима никад краја:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s