Цветање Тисе код Кањиже …

Кањижа – Површина реке Тисе код Кањиже и ове године на сат-два се разбуктала и зашумела од милиона Тиских цветова. Као и претходних година, цветање Тисе привукло је заљубљенике у ову демонстрацију чудесне природе која се јавља само на неколико места наше планете. 

Тиски цвет (Palingenia longicauda ) својом ритуалном љубавном игром и баршунастим колоритним ореолом оплеменио је површину Тисе узводно од Кањиже жртвујући свој трогодишњи живот за тренутак страсти. И све на очиглед задивљених посматрача пристиглих ко зна све одакле.

„Оно што сам видела на телевизији је лепо али доживети то уживо је заиста супер“, није крила одушељење Љиљана Томашевић из Новог Сада.

А љубавнички ритуал започео је у предвечерје израњањем ларви из којих се зачас излегу прелепи инсекти који, попут каквих каваљера, дочекују срамежљиве женке које, виспрено, касне на исписивање још једне судбоносне љубавне приче.

Иако се овај необични лав стори понавља из године у годину увек је нов и непоновљив кажу дугогодишњи посматрачи.

„На жалост није као што је било ранијих година али, и ово је било доста добро цветање Тисе. Наравно, неких ранијих година било је то још изражајније“, рекао је Душан Јовановић, председник Риболовачког савеза Војводине.

Од фаталне љубави, као што и песма каже, остаје гробље милиона љубавника чија тела заврше у рибљим чељустима, мередовима рибара као мамци за будуће пецарошке подвиге или потону на глиновито речно дно са којег ће и наредног јуна изронити страствени љубавници кратког даха и непоколебљиве одлучности да дају живот за опстанак врсте или још један непоновљив доживљај.

РТВ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s