За Блогере …

…Све чешће читам о фамозних „од шест месеци до пет година затвора“ што ми се нимало не свиђа, па ‘ајд мало да разјаснимо ту тему..

Члан 46 Устава Републике Србиј(иц)е, цитирам: „Јемчи се слобода мишљења и изражавања, као и СЛОБОДА да се говором, ПИСАЊЕМ, СЛИКОМ или на други начин, траже, примају и ШИРЕ ОБАВЕШТЕЊА И ИДЕЈЕ“.. – значи: нисмо стока – имамо нека права, по неком Уставу – или би бар то тако требало да буде?..Најпре – да кренемо од почетка: како ћете најлакше препознати фашизам?..једноставно – први корак фашизма почиње ограничавањем слободе говора..

Постоји једна „елегантно попуњена“ (у преводу – подебела) књига која се зове „УСТАВ РС“, и који би требало бар тужиоци да познају, или – бар да се потруде да изгледају као да су је прочитали, а у тој књизи стоји и члан 2 – 23, цитирам „Људско достојанство и слободан развој личности“, члан 2 25, цитирам „Неповредивост психичког и физичког интегритета личности“, члан 2 – 27, цитирам „Право на слободу и безбедност“.. Члан 41, цитирам „Тајност писама и других средстава комуниације је НЕПОВРЕДИВА“.. Члан 43 „Слобода МИСЛИ, савести и вероисповести“.. и, фамозни

А, сад да пређем на главну тему: Фамозно „кривично“ дело – цитирам: „ширење или изазивање панике током ванредних ситуација“ НЕ ПОСТОЈИ у Кривичном Закону Републике Србиј(иц)е – проверите сами, и Устав и КЗ се могу легално скинути са сајта Владе – или Скупштине, прогуглајте..

Идемо даље: постоји члан 343 КЗ РС о „изношењу лажних вести у циљу изазивања панике, или теже нарушавање јавног реда и мира..у циљу ометања спровођења одллука државних органа..под (2) путем средстава јавног информисања – казна затвора од шест месеци до три године..

Идемо даље: осим ако нисте физички напали полицајце или кога другог који су спасавли удављене људе – НИСТЕ учинили кривично то кривично дело.. НЕ ПОСТОЈИ ниједан члан КЗ РС који обухвата наше ПРИВАТНЕ профиле на фејсбуку, твитеру, итд, као и наше БЛОГОВЕ као фамозно „средство јавног информисања“ – чињенично стање, проверите сами – слободно !

Идемо на члан 26, који каже „да закон предвиђа да је свако јавно гласило у обавези да објављује ИМПРЕСУМ у сваком свом издању“ – и, да се вратим на претходни пасус: мој – или Ваш БЛОГ – фејсбук приватни профил, твитер, итд, НИЈЕ јавно гласило. Самим тим НЕ ПОТПАДА под није обухваћено ниједним кривичним делом те врсте – али је злоупотреба рецимо мог блога, мог твита, или мог ПРИВАТНОГ фејсбук профила итекако обухваћена Уставом Републике Србије.Тачка! Покушавају да нас уплаше да бисмо ЋУТАЛИ – о њиховим крађама, преварама, комбинацијама, немарности, демагогији – да нас плаше затвором они којима је у затвору место..

Дакле, уколико не спадате под „мејнстрим“ медије типа РТС, Б92, Пинк, Политике, Новости, и сличних – НЕ потпадате под „средства јавног информисања“ – самим тим, НИСТЕ ИЗВРШИЛАЦ ниједног кривичног дела. Закон о електронским комуникацијама нема казнене одредбе, као ни закон о електронским медијима који је, баз колико ја знам – још увек „у најави“ – а баш ме чуди то за „најаву“, к’о да не знамо ко нам „газдује“ у име ММФ-а и стечајне екипе Светске Банке…

Нама – блогерима, рецимо – је копирање туђег ауторског матерјала ДОЗВОЉЕНО са „дисклејмером“, тј, навођењем линка одакле је преузет матерјајл, тако да, драги моји другови – НЕ ДОЗВОЛИТЕ да вас неки „дунстер“ политички шабани плаше празном пушком, и, што је још важније:

Немој да ћутић!!!

П.С. – Изражавање, комуникација, је израз КРЕАТИВНОСТИ, значи: будимо креативни, и у потпуности избегнимо злотворе који хоће да нас ућуткају и да нам отму СЛОБОДУ на коју по Уставу имамо право..ево мало креативности: не користите „им“ имена, довољно је рећи „велики вођа“, или „кумашин“, или „зависник“, или рецимо „обмана“, „хитлерсен“ итд., да свако ко зна да прочита одмах зна и о коме се ради – а они не могу да поднесу тужбу зато што нису поменути именом и презименом..

И, још једна ствар: могли би полако – али сигурно – да се бар око једне ствари ујединимо: кога год од нас – нас који смеју нешто да кажу, нас који размишљамо својом главом, нас који нисмо „они“ – дакле, кога год од нас да „стисну“ за неки блог, пост, шта већ – а ми лепо СВИ да дигнемо преко свих својих блогова, твитера, постова, профила, једну велику ГАЛАМУ – сви ти штакори се боје рефлектора упереног на њих, њих је ипак мање, а – ми смо:

99%

Знање је бесплатно

..и – за крај, да поновимо: да ли знате како ћете препознати фашизам?…

Периша Рељић / Васељенска

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s