Непослушна војнопензионерска популација …

Цитат из сајта Удружења војних пензионера Србије

среда, 28 мај 2014 09:47

Главни одбор Удружења војних пензионера Србије, на седници одржаној 22. маја, одлучио је да се настави са објављивањем аката које доноси руководство УВПС, као и документа државних институција везаних за војне пензионере. На сајту се неће објављивати коментари који подлежу кривичној одговорности одговорних за Сајт, затим оне које су супротни Уставу и важећим законима, као и оне који су штетни по јединство УВПС. Тежиште имати на предлозима који се односе на начин решавања проблема војнопензионерске популације.

            У складу са ранијом праксом, неће се објављивати коментари написани само великим словима, нити они који су дужи од 20 редова.

Растрзаног бујицом опречних информација о људским врлинама и манама,  саопштаваних нам путем разних партијских, интересних, независних, објективних и необјективних медија о последицама поплаве у Србији, дотукло ме је саопштење некаквог „Главног одбора Удружење војних пензионера“, не толико због неписмености аутора саопштења, колико због, сада већ пословичне, анахроности и неспособности чланова „ Главног одбора“ да схвате бесмисленост онога чиме се баве, јер то чиме се баве нема везе са Статутом удружења војних пензионера Србије.

Једино што је смислено и рационално у делатности овог удружења јесте одредба о начинима финансирања и трошења буџетских пара удружења.

Дакле, саопштењем Главног одбора, обнарадовано је непослушној „војнопензионерској популацији“  да господа неће трпети критике, оправдане или неоправдане, да их неће објављивати и сличне бесмислице. А онда као гром из ведра неба, неком од аутора из дубине кортекса изби на површину тачка 4. одлуке команданта:“ Тежиште  имати на предлозима који се односе на начин решавања проблема војнопензионерске популације“ ? Каква брука, брате…. мислим… то војнопензионерска популација.

Замислите…политичкопензионерска…полицијскопензионерска….просветнопензионерска…. млатаџијскопензионерска енормно нарасла популација!

Који су то реални домети и последице комуникације председника Удружења са државним органима? Никакви, јер немају никакву правну снагу! И шта нас брига шта и коме господин Љубомир Драгањац пише? Није ваљда да ће писма господина Драгањца постати обавезна и омиљена литература послушне „ војнопензионерске популације“? А мишљења чланова –  пензионера бити проглашена јересом и антидржавним и противуставним актима? А да ипак они, за сваки случај, оснују универзалну партијску организацију која ће се звати КВД? Требало би размислити и о посебно конципираној пензионерској служби безбедности? Зашто да не! Многи пензионери су постали непослушни, хоће да постављају незгодна питања а и крију се иза Устава Србије? Море…, који Устав Србије, он је за послушне а не за ове што свашта хоће да знају и што нешто као знају!

Под старе дане спознадох да „коментари подлежу кривичној одговорности одговорних за Сајт“. Коментари да подлежу кривичној одговорности? То бих волео да видим како ће неки тужилац да тужи коментаре? Или,  како ће одговорни за сајт да учине коментаре кривично одговорним? Ништа вам није јасно, зар не?  Али сте схватили бесмисленост саопштења.

Суштина полуписменог саопштења је много битнија од исмевања. Имамо ми и министре који образују раднике подсећањем да су времена таква да је неопходно да се људи целог радног века „дошколовавају“, и ником ништа. Да не извлачимо друге „бисере“.

О чему је реч?

Респективан број војних пензионера није задовољан радом руководства УВПС ( не волим скраћенице тако омиљене у државној администрацији, али хајде да не цепидлачим), и то манифестује оснивањем паралелних удружења војних пензионера и постављањем сајтова на интернету путем којих критикују рад Удружења ВПС. Организују и анкете којима се тражи подршка за смену руководећих људи Удружења. Ако је паметном човеку и звецкање кутије шибица музика, онда је логично поставити питање зашто су војни пензионери почели да се деле у фракције. Очигледно, руководство је напустило интересе већине коју репрезентује. Раслојавање је почело онда када је руководство одлучило да се радикалније не меша у проблем дуга Фонда ПИО према војним пензуионерима а истовремено је бирачко тело војних пензионера искориштено као јак аргумент у коалицији СПС , ПУПС и, мислим, ЈС. Почеле су аргументоване критике јалових жалопојки председника Удружења на погрешне адресе што је оцењено као свесно обмањивање чланства о томе  да се Удружење бори за интересе својих чланова. Аргументовани захтеви да се Удружење војних пезионера конституише као самостална политичка снага, изван ПУПС-а оцењенo је као атак на привилеговану позицију руководства УВПС, што је у суштини тачно. У тој варијанти руководство УВПС имало би прилично снажне трзавице са актуелном влашћу ( која год да је) јер се у време беспарице нико лако не одриче буџетских средстава ради тамо некаквих законитих потраживања војних пензионера. Проблем је комплексан. Има ту елемената утицаја страног фактора са циљем сатанизације бивших армија СФРЈ и СРЈ, потпуно неосноване репресије „демократских власти“ од 2000. године над браниоцима од НАТО агресије, неспособности војног врха да се супротстави дојучерашњим „ санкилотима и шерполупачима“, да би спасили властите интересе на које су годинама били навикнути, уништавање одбрамбене моћи Војске Србије, што је највећи проблем који ће актуелна власт морати хитно да решава преиспитивањем доктринарних докумената који се односе на величину, размештај и опремање Војске, и још много фактора чија анализа  превазилази циљ ове колумне.

У Народној Републици Кореји (Северној Кореји ) тешко се живи, народ није богат, али господину Обами не пада на памет да покуша оно што је Клинтон урадио СРЈ. Јасно вам је и зашто!

Саопштење руководства Удружења војних пензионера Србије је анахроно, у супротности са Хелсиншком повељом о основним људским правима  и Уставом Републике Србије. Уколико су Главном одбору потребни хвалоспеви, боље је да купе огледалце и да га свако јутро питају ко је навикао да буде „нај“, а не да прете јер за претње немају ни правне снаге ни морално право.

Било би много корисније да будџетска средства искористе за организацију научног скупа о томе :“ Да ли је војни врх ЈНА имао овлашчење и упориште у Уставу СФРЈ да изврши војни удар 1991. године, организује референдум по републикама о будућности народа и спречи крвави распад СФРЈ“, уместо што нас информишу о писмима господина Дргањца.

Уколико не коригују своје ставове, не видим нити један разлог да чланство, које у свом саставу има људе достојне поштовања и дивљења, спремне да у сваком моменту помогну својој држави, пружа даљу подршку таквом руководству.

Српски Културни клуб

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s