Србија на 50. месту у свету по опасностима при сурфовању …

Србија је на 50. месту на свету по опасности у сурфовању Интернетом, саопштио је данас Касперски лаб (Касперскy Лаб).

У Србији је у првом кварталу прошле године откривено 373.588 случајева напада малвера насталих на интернету, и то на рачунарима КСН корисника, саопштила је та компанија.

Сајбер претњама насталим на њеб-у у првом кварталу прошле године нападнуто је 24,7 одсто корисника, а чак 33,3 одсто корисника у земљи је нападнуто од стране локалних претњи током тог периода.
Када је реч о злонамерним хост-овима, током овог периода десило се 11.429 случајева напада, што ставља Србију на 73. место у свету.

 На основу тих података, удео спама слатог путем рачунара и сервера из Србије било је 0,80 одсто у првом кварталу 2014. што Србију ставља на 19. место на свету.
Касперски лаб подсећа да је у децембру прошле године објавио прогнозу претњи за 2014. године, а неколико месеци касније, стручњаци су утврдили да су се све три прогнозе напада на крајње кориснике већ потврдиле.

Стручњаци су, како је саопштено, рекли да ће сајбер криминалци циљати „вашу приватност“ и да ће се повећати број људи који покушају да заштите своје личне податке, затим „ваш новац“ због чега се очекују да сајбер криминалци наставе да развијају нове начине да украду новац.
Стручњаци су предвидели и нападе на „ваш Битцоинс новчанике, фондове и берзе“.

У првом кварталу ове године десио се велики догађај у сајбер шпијунажи: у фебруру  Касперскy Лаб је објавио извештај о једној од најнапреднијих претњи данашњице, названој Маска.
Главна мета су јој поверљиве информације које припадају државним агенцијама, амбасадама, енергетским компанијама, истраживачким институтима, приватним инвестиционим компанијама као и активистима из 31 земље. Према истраживачима, комплексност алата које нападачи користе и неколико других фактора указују на то да је могуће да је акција покренута од стране државе.

„Поред нових инцидената, били смо сведоци наставака акција за које се чинило да су завршене. На пример, након што су сајбер криминалци угасили све познате командне сервере везане за операцију Ицефог, открили смо Јава верзију ове претње. Претходни напад је као основни циљ имао организације у Јужној Кореји и Јапану, али нова верзија, судећи по праћеној ИП адреси, само је заинтересована за организације у САД“ прокоментарисао је Александар Гостев, шеф за безбедност у Глобал Ресеарћ анд Аналyсис Теам-у.

 У првом кварталу 2014. године 33,2 одсто корисника рачунара широм света били су жртве макер једног напада са њеба у протекла три месеца, што је за 5,9 процентних поена  мање него у истом периоду претходне године.

  Касперски је навео да је 39 одсто неутрализованих њеб напада спроведено уз коришћење злонамерних средстава на мрежи лоцираних у САД и Русији, затим следе  Холандија (10,8 одсто), Немачка (10,5 досто) и Уједињено Краљевство (6,3 одсто).
Количина претњи које као мету имају Андроид превазилази 99 одсто свих мобилних малвера. Мобилни малвери повећали су се за један процентуални поен током тог кварталу.

Танјуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s