Како и колико зарадити новца од „AdSense“, „Etarget“ или „Httpool ppc“ огласа у Србији …

(Илустрација: Гугл)

Сви који почињу посао на вебу имају једну те исту намеру, да зараде новац од веб маркетинга или банера на сајту, да остваре приход од интернет огласа и маркетинга. Имам сајт па зашто не бих зарадјивао од њега, логично је размишљање.

Веб предузетник има за то две могућности, односно три могућности; да директно продаје простор за банер фирмама, да постави простор за ппц огласе и зарадјује од клика и да продаје места за линкове. Одмах схвати да нико неће да му плати за банер на његовом сајту и то што се плаћа је јако мало а треба јако пуно труда и трчања да се ухвати оглашивач. Линкове веб сајта не може никоме да прода ако сам сајт није добро рангиран, ако му Гугл Паге Ранк није минимум 4. Остају као логично решење ппц огласи јер је ту најмање труда, поставиш их и они сами раде.

Обично веб предузетник хоће да се на његов сајт постави нека озбиљна и плодоносна огласна мрежа која пушта своје текстуалне и сликовне огласе и да се од тога оствари приход од ппц огласа. ППЦ оглас значи паy пер клицк, плаћање по клику на оглас. Неко додје на ваш сајт, види оглас, кликне на њега и вама стиже новац. Многи млади интернет предузетници се надају да је то лако и изводљиво и да могу зарадити макар просечну плату од неких 400 еура. Али има јако мало изузетака у Србији који то успевају.

Ми смо као блог једно време имали на нашим странама Етаргет огласе са којима смо имали одличну сарадњу. Признајемо да нисмо много улагали у постављање Етаргет огласа, јер их нисмо позиционирали ни како треба, ни у довољној величини а ни у довољном броју. И наравно, нисмо имали значајних прихода од тога.

Онда смо одједном и за наше читаоце ненајављено променили огласне банере и уместо Етаргета ставили АдСенсе огласе. Многи су се питали због чега смо то урадили, да ли од АдСенсе огласа више зарадјујемо и да ли и други могу да зарадјују од тога више новца, да добију пристојну плату месечно. Разочараћемо вас нашим одговором.

Пре свега ми смо врло били задовољни Етаргетом и мислимо да је за српски веб та огласна мрежа најоптималнија, после ње Хттпоол па тек онда Гугл АдСенсе, односно АдWордс. А разлог је врло једноставан, локалне мреже Етаргет и Хттпоол имају више оглашивача и огласа, што је пресудно за ваш сајт ако хоћете да зарадјујете од ппц огласа. Да то објаснимо почетницима на wеб-у.

Нека интернет огласна мрежа која има више клијената који се код ње оглашавају, која има више разнородних огласа разних оглашивача, привући ће већи број ваших посетилаца да кликну на оглас, него да их је мањи број, и то из више разлога. Пре свега када нека огласна мрежа има више огласа и оглашивача већа је шанса да њихови огласи погоде вашу страну коју читалац чита и да га заинтересују да кликне. У овом тренутку док ово пишемо, на нашим странама које се баве спортом, појављује се само један једини оглас за спортску опрему једног јединог оглашивача. Степен интересовања публике ако и постоји само за тај оглас, брзо се испуни и нико више не кликће на тај оглас а вама не стижу новци.

Ппц огласи се појављују на вашим странама пратећи кључне речи вашег текста стране. На пример, пишете о кувању, гастрономији, а ниједан оглас преко огласне мреже вам не нуди ниједан оглас везан за храну и кување, већ искачу огласи за патике, средње школе, операцију ока, живу ограду, третмане против ћелавости и рака. Наравно да нико од посетилаца који чита текст о кувању неће да кликне ни на један такав оглас.

Исто тако већи број различитих и атрактивних огласа привлачи радозналост публике и они кликћу на њих. Када имате на свом сајту 20 огласа који се само врте у круг, слабе су вам шансе да нешто зарадите. То је сада случај са Адсенсе огласима, због чега су друга два оглашивача у предности. Наравно, Гоогле вам нуди кроз АдWордс опцију да своје банер огласе обогатите са иностраним огласима, али кога то занима да гледа у Србији.

Из свега написаног извлачите суштински закључак, тржиште у Србији је мало, па се стога и не може зарадити на њему. Има мали број фирми које се врте на веб-у, мали је број занимљивих огласа и трећа, кључна ствар, мали је износ који добијате по клику. Тај износ у Србији се креће од 1 до 6 центи у просеку, односно од 1 до 6 динара по једном клику, код било које мреже да сте. Бајке о томе да ћете успети да направите систем где ћете од Гугл-а добијати 20 центи по клику једноставно не функционише. Деси се понекад али није правило, правило вам је 3, 4, 5 цента по клику.

Сад се вероватно питате па колико је то пара које могу да зарадим?

Рачуница је једноставна, искуствена. Од укупног броја посетилаца вашег сајта мање од 1% њих кликне на понудјене огласе, под условом да су они добро постављени. Просек је негде око 0,5 – 0,6% конверзије посета у плаћени клик. За наш пример узећемо следеће параметре: цена клика 0,06 Еура центи и рата конверзије 0,6%,

Ако имате 1,000 посета дневно то износи – 1000 x 0,06 x 0,6 односно 0,36 центи – 3,6 динара.

За 5,000 посета дневно зарада од ппц огласа је 1,8 еура сваки дан. Односно 54 еура прихода од текстуалних и сликовних огласа месечно.

За 10,000 посета дневно зарадићете 3,6 еура дневно. Месечно 108 еура.

За 100,000 посета дневно зарадићете 36 еура дневно. Месечно 1,080,000 еура.

Значи кључно питање је број посета. Што их има више, приходи су већи. Са 100,000 посета дневно ви улазите у првих 15 сајтова у Србиј по посети. Ако сте скромнији, са 10,000 посета дневно ви улазите у првих 150 сајтова по посети у Србији. И у једном и у другом случају морате да будете фантастични и да имате пуно среће да успете да удјете на топ листу макар првих 300 сајтова у Србији. А за то вам треба озбиљан и свакодневни рад, много залагања и квалитета. Потребна вам је цела једна редакција, за мало пара које треба да поделите. А и Гоогле није блесав, направио је систем да он зарадјује кроз огромну и јефтину инфраструктуру, односно ваше и наша сајтове.

То је цела математика. И смисао зарадјивања на интернету. Значи, биће тешко то одрадити.

И на крају наше објашњење зашто смо ми и поред овако сиромашне математике отишли на Адсенсе. Разлог је једноставан и није комерцијалан. Покрећемо Башту Балкана на енглеском језику и тамо ћемо због енглеског говорног подручја поставити АдСенсе огласе, јер било који други огласи не би имали смисла. Због тога смо их ставили сада на Башту Балкана да би се провежбали и видели како то функционише, научили финесе и мало експериментисали. И то је то.

Постоје други начини зарађивања на интернету али о томе неком другом приликом. Данашња тема су били ефекти и зарада од ппц огласа.

Срећно вам било.

Извор: Башта Балкана

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s