Јованка Броз и Никола Тесла су рођаци …

Некадашња прва дама СФРЈ и Титова супруга Јованка Броз и Никола Тесла су били родјаци по њеним речима. Породица пуна свештеника а живот уз комунистичког вођу

МОЈ РОЂАК НИКОЛА ТЕСЛА

Мом претку, иначе Теслином прадеди Томи Будисављевићу, који је био и мајор и прота – лично је Наполеон 1811. године окачио на груди француски Орден части. Он је био веома значајан по томе што се борио против покрштавања православаца и објашњавао им зашто не треба да се одричу своје вере.

ПОРОДИЦА СВЕШТЕНИКА И ВОЈНИКА

Тако је некако испало да су моји преци били војници и свештеници.

То је породица која је, до мога оца, кроз генерације имала око 70 свештеника.

Познат је у мом крају мој предак Тома Будисављевић, који је био православни свештеник. Он је, такође и прадеда Николе Тесле, по Теслиној мајци Ðуки. Тако смо Тесла и ја рођаци. Тома Будисављевић је био не само веома цењен као прота, већ надалеко чувен и као мајор, који је чувао границу. Он је до подне служио свету литургију у цркви, а по подне је са својим борцима чувао границу од упада Турака.

Њега је за те заслуге Наполеон одликовао француским Орденом части. Лично му је Наполеон окачио на груди то одликовање. Десило се то 1811. године, јер су тада Личани ратовали за Наполеона. Иначе, тај мој предак, прота Тома Будисављевић је био веома значајан и по томе што се борио против покрштавања православаца и објашњавао им зашто не треба да се одричу своје вере. По мени је то његова највећа заслуга и највећи допринос свом српском роду.

ТЕСЛИНА БАБА ЈЕ РОЂЕНА У МОЈОЈ КУЋИ

Тесла је по његовој баби по мајци мој рођак.

Баба Теслина звала се Софија Будисављевић. Она је сродница оца мога. Она је рођена у кући где сам се ја родила, у селу Пећанима, у Лици. Она се удала за проту Мандића. То је деда Теслин, а она је његова баба.

Родила је Теслину мајку која се звала Ђука. И по тој Теслиној мајци и баби, Тесла је мој сродник.

Моја породица је одржавала стално те везе родбинске са Теслиним оцем, Милутином Теслом. Он је био свештеник у селу Смиљану у Лици, код Госпића.

Мој отац је још као младић отишао у Америку. Није га беда отерала, него су његови стричеви били тамо. Мој отац се у Америци често виђао са Теслом и о томе нам је причао.

ХРВАТИ САДА ГОВОРЕ ДА ЈЕ ТЕСЛА ЊИХОВ

А интересантно је да Хрвати сада, то ми рече један мој рођак, говоре да је Милутин Тесла, отац Теслин – Хрват. Међутим, није. Па, не би могао бити православни свештеник да је Хрват. Тако да се они сада отимају за њега и ни од чега не презају.

Имам једног рођака овде, професор је био, па је сад у пензији, каже ми да су недавно дошли овде у Београд, да копирају Теслин споменик испред Електротехничког факултета. А два пута су подметали бомбе да га разруше, јер је био један споменик у Смиљану такав.

Четрес прве године су усташе рушиле Теслино у Смиљану и сада у овом рату су га поново разрушили. И сад су дошли да га копирају овде. А ја кажем – ја им не бих дала кад би мене питали. Ето видите како то сад изгледа.

А како су кренули, још ће рећи да сам и ја Хрватица. Око мене ће свашта бити и свашта ће измишљати, али нека им буде на част, јер кажем – ничија није горела до зоре. Шта да радим.

Извор: Књига Јованка Броз – Мој живот, моја истина
Аутор Жарко Јокановић

Преузето са: Башта Балкана

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s