Неиспричана прича о „изумитељу двадесетог века“ …

Тесла је у својој основи заувек остао оно што је био – горштак луцидне интелигенције, неуобичајеног понашања и ставова, Личанин и Крајишник. 

 О Николи Тесли се пише као човеку ненадмашне интелигенције, великом научнику – ,,изумитељу двадесетог века“. То је без сумње тачно. Међутим, на Балкану, месту где се комплекси „малих“ често лече жељом да присвоје „велике“, воде се расправе, Тесла се „отима“, неки покушавају да докажи како је Тесла само и једино њихов…

На страну његово етничко порекло које је неупитно, они који се око Тесле споре не увиђају да је Никола Милутинов Тесла био можда први становник планете, први прави космополита. За живота је то постао и како деценије од његове смрти одмичу он је то све више.

Међу несугласицама око његовог живота и порекла заборавља се једна битна чињеница. Тесла је у својој основи заувек остао оно што је био – горштак луцидне интелигенције, неуобичајеног понашања и ставова, Личанин и Крајишник. Потекао из личког стења, задојен широким небом Крбавског поља, остао је горд на своја стремљења, строг према другима, најстрожији према себи.

Када говоре о његовом скончању, говоре да је умро сам и сиромашан. Моја маленкост пак жели да верује да је скончао онако како је и живео – несхваћено. Упознавши његов животни пут и навике из литературе, а приде ми је менталитет поднебља из кога је потекао изузетно близак, замислио сам његов одлазак у ,,крајишком“ маниру. Оном маниру који човеку никада не дозвољава да упонза своје границе и свој крај. Дао сам себи машти на вољу и Николи Тесли доделио последњи унутрашњи монолог на наречју његових Личана.

Њујорк, САД, Бадње вече, јануар 1943. године.

Човек дугачког и хитрог хода иако у својој осамдесет и седмој години живота грабио је Петом њујоршком авенијом, негде пред саму поноћ.

Е мој Ниџо вавје неђе журиш и нешта блесиш около, а опет си заборавио да одеш у цркву. Ђе ће ти душа вако матором? Што би ти саде ћаћа река? Гарант би вика нако на тебе ка кад те онда ухватио с воштањцом испод дуње. А мати би те бранила: ,,Нека Мићо, нека дико моја, нек нам мајкан учи, па боље да трчи за знањем, него за благом по овом нашем личкоме кршу, знаде мајка да ће једном он постати велки чојк и да ће  нашу вамилију по њему познати.

Мајка га је увек бранила од строгог оца који је са потајним дивљењем гледао свог млађег сина. Дошавши у собу стресе са себе снежне пахуље, баци у канту пар рукавица које је те вечери користио и седе на кревет.

Ето ти га сад бено една, ђе си поша ту си доша, што би рекли стари Личани. А и њи више нема, нестали су неђе у овом одвратном рату што га онај швапски молер започе. А и онај наш маћи краљ, јадна му мајка и боље што је побјега, ђе би он знао с оном силом ратовати.

Поглед му одлута ка прозору и тада га обли хладан зној, његова бијела није појела своју вечеру. Схватио је тада шта се дешава, а за тај му закључак као и много пута пре, при његовим експериментима, нису били потребни детаљни прорачуни. Чудио се самом себи како се сећа тог догађаја, а да му га нико није испричао.

Смиљан, Лика, Војна крајина Хабзбуршке монархије, година је 1856, олујна ноћ 9. на 10. јул. 

Разговор воде две жене, локална бабица и породиља Георгина Тесла, мајка, домаћица, жена локалног православног проте и великог беседника Милутина Тесле. Вели бабица породиљи:

Вавје вако пуше вјетар код нас у Лики око Петровдана, а вечерас изгледа моја Ђуко да нам и сами свети Петар поручује да си родила великог чојка, још еднога у вашијем вамилијама. А што нам мајкан ћути!? А виде га спава, нека га, нека! Сутра ћу ти ја ако Бог да доћи моја друго да ти припомогнем око маћога, ђе ћеш сама, а пуна кућа ђеце. Прото нам ни нема вријемена, вавје нешта ради по цркви и за цркву. Знаш Ђуко моја, овај мали ће ти бити дијете олује, велик чојк, знам ја то, ех колико их је само преко мојијех руку прешло, да ман нијесу још ни заплакали!

Породиља подиже главу неком нејасном лакоћом, вероватно навикнута после многих порођаја и прошапта:

Не Милка, он ће бити дијете свијетлост.

И обистини се оно што је мајка Ђука оне ноћи рекла, а Змај доцније записа:

,,Све беше мркли мрак, нек буде Тесла! – рече Бог и блесну светлосни зрак!“

Рођен те ноћи у Олуји, одрастао и борио се са тешким велебитским олујама, умро у олуји Другог светског рата, дочекао је да му у „Олуји“ разоре кућу и још једном преору гробове родитеља и предака. Настао под круном личких звезда, вечито окруњен горштачком, велебитском мудрошћу, на крају је завршио у Крунској улици, у српском престоном граду.

Као многима пре и после, Београд је и Тесли пружио уточиште. Његов прах, почива у урни, као прах неког неверника, а био је оно што је био, оно што јесте и оно што ће „вавје“ бити – Србин, православне вере, који је волео Бога и од Бога увек тражио одговоре, тврдећи да он ништа не ,,измишља“ него открива и својим открићима доказује и открива величину Свемогућег.

У мени има нешто што може бити и обмана , као нешто што бива често код младих и одушевљених људи. Али ако будем срећан да остварим само неке од својих идеја, биће то доброчинство за цело човечанство, ако се те моје наде испуне, најслађа мисао ће ми бити да је то дело једног Србина…

Сетио се Никола Милутинов Тесла и тога што је изрекаодефининишући себе, своје порекло и свој рад у потпуности – недвосмислено и племенито. Тада је и његова душа, као и његова бијела, напустила његово тело. Његово дело је подарио свима. Умро је онако како је живео – сам и тајанствено, оставивши иза себе седам стотина пријављених и, верује се, неколико хиљада непријављених патената.

Очевици кажу да се на њујоршком Менхетну никада пре није одата толика почаст једном странцу. Испред српске катедралне цркве светог Јована Богослова орила се „химна“ свих српских изгнаника  „Тамо далеко“…

Академски круг

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s