Српска област у Украјини тражи одузету аутономију из 18. века …

Потомци Срба насељених у 18. веку у области „Славјаносербија“, у тадашњој Русији, имали су аутономију, која јој је одузета 1918, указом Лењинове власти, траже да им се врате сва права која су имали.

Тренутна збивања у Украјини отворила су и питање бивше српске аутономне области у Украјини, коју је укинуо Владимир Илич Лењин. Тим укидањем су Срби изгубили право на самостално управљање својом облашћу, чиме им је ускраћено службено и књижевно коришћење српског језика – те су проглашавани припадницима украјинског народа.

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА

ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ

11070 Земун, Магистратски трг 3 – Тел. 34-27-044,  vladarsk@gmail.com

Бр. 1721/14 – 13.април 7522 (2014)

СРПСКА ОБЛАСТ У УКРАЈИНИ

Проф. др Божидар Митровић, председник Регионалне организације Срба у расејању у Москви, упутио је писмо првом потпредседнику Владе Републике Србије, Александру Вучићу, и скренуо му пажњу на небригу државних установа Републике Србије о Србима у расејању.

Посебно је замерио, што Влада Републике Србије не чини ништа на заштити људских и других права прогнаних Срба из Републике Српске Крајине и Хрватске. Око 800.000 Срба је прогнала хрватска војска и полиција од 1990. до 1995, лишавајући их покретне и непокретне имовине, а и најосновнијих људских права.

Проф. др Митровић је упознао првог потпредседника Владе Републике Србије, да су тренутна збивања у Украјини отворила и питање бивше српске аутономне области у Украјини, коју је укинуо Владимир Илич Лењин.

Тим укидањем су Срби изгубили право на самостално управљање својом облашћу, чиме им је ускраћено службено и књижевно коришћење српског језика – те су проглашавани припадницима украјинског народа.

Но, ових дана су потомци Срба насељених у овом крају Русије, у 18. столећу, устали да истакну своју народносну припадност – српску!

slavo_serbia-ukrajina-1

Они су, на барикадама у Луганску, тражили своја права, која су им стекли преци у Русији 1753. године, а која је Владимир Илич Лењин укинуо 1918. године.

Срби су имали у Русији своју аутономну област, која се звала СЛАВЈАНОСЕРБИЈА – с десетинама насеља, која су носила имена из старог краја: Панчево, Вршац, Вараждин, Карловац, Вуковар, Осијек… И данас постоји насеље које носи име те српске области Славјаносербск – 33 км од Луганска.

Проф. др Божидар Митровић је предложио Влади Републике Србије, да се обрати Влади Руске Федерације, ради прикупљања података о овој српској покрајини и њеном становништву, како би се код УН и других међународних организација покренуло питање обнове ове српске аутономије у Укарајини – што су Срби обнародовали на недавним демонстрацијама у Луганску. Највећи број насељеника у Славеносербији, у 18. столећу, потицао је из Републике Српске Крајине, која је данас окупирана од стране Хрватске.

С поштовањем.

Ратко Личина, министар

Web-tribune.com

Једно мишљење на „Српска област у Украјини тражи одузету аутономију из 18. века …

  1. Повратни пинг: Српска област у Украјини тражи одузету аутономију из 18. века … | Магацин

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s