Корисници Фејсбука су роба којом се тргује …

Сваки од корисника ове друштвене мреже је одговоран за информације које оставља јер злоупотребу приватних података не може спречити ниједан правни систем

Милион људи у Србији и 400 до 500 милиона људи у свету је овог и сваког тренутка на Фејсбуку. Свих милијарду корисника ове друштвене мреже одрекло се свог права на приватност када су отворили свој профил.

Сваки од њих је сам одговоран за информације које оставља јер злоупотребу приватних података не може спречити ниједан правни систем.

Ово су рекли стручњаци на трибини „Фејсбук и право”, која је одржана у петак увече на Правном факултету у Београду, поводом изласка из штампе истоимене књиге чији је издавач Институт за упоредно право у Београду.

– Право на дигитални заборав је утопија јер интернет ништа не заборавља. Нема гаранције да ће подаци бити обрисани ако се искључите – рекао је Андреј Дилигенски, један од аутора књиге, који ради као повереник за заштиту података у Бечу.

У почетку је Фејсбук био као игра, али је временом постао нешто „више од игре”, речено је на овом скупу.

– Мајкрософт, Јаху, Гугл, Фејсбук и Јутјуб дају све своје податке државним органима САД. Они поседују све податке о корисницима, о томе шта имају на свом рачунару, које су сајтове посећивали, а путем мобилних телефона имају податке о томе где се налазите и какве сте ” поруке размењивали – поручује други аутор Драган Прља, научни сарадник у Институту за упоредно право.

На интернету тренутно има 282 милиона страница посвећених само правним проблемима Фејсбука, што довољно говори о опасностима и могућим неспоразумима.

Било је случајева да људи добију отказ на послу само зато што су седели у кафићу из којег су слате поруке на Фејсбук против њихових директора. Забележени су и случајеви великих одштета које су, по одлуци суда, морали да плате фејсбуковци само зато што су неког позвали на журку путем ове друштвене мреже.

– Овакве ситуације већ су постале судски случајеви. Реч је о проблемима који се из виртуелног преносе у реалан живот. Фејсбук је једна од највећих компанија на планети, али истовремено прави и највећи проблем на планети. То је нешто са чим се до сада нисмо сусретали и све је то за нас ново. Данас сви користе информационе технологије, али је мало оних који размишљају о правним проблемима који се појављују свакодневно – каже Драган Прља.

Аутори истичу да је шпијунажа „вероватно други најстарији занат на свету”, који би било теже укинути од најстаријег заната. Зато је неопходно да свако пронађе равнотежу између приватности и безбедности.

– Ако имате само 300 пријатеља на Фејсбуку и објавите фотографију на којој се виде ваша деца како се играју у парку, па тагујете и своју децу и комшијску децу и комшије, а при том активирате опцију да фотографију могу видети ваши пријатељи и њихови пријатељи, у том случају вашу фотографију може видети 40.000 људи, од којих 39.700 нису ваши фејсбук пријатељи – рекао је др Марио Рељановић, професор на Универзитету Унион.

Посебно је указао на опасности због чињенице да свако дете може отворити свој профил када напуни 13 година.

– Корисници Фејсбука су роба којом Фејсбук тргује. На основу података, статуса и фотографија које постављају, могу да се прате њихове навике и цео њихов живот. Међутим, није све тако црно јер ова друштвена мрежа има много предности, само ако се употребљава пажљиво – каже Рељановић.

Проблем је у недостатку осећаја корисника да њихов податак, статус, фотографија или лајк могу бити злоупотребљени, истакао је Дилигенски. Људи немају свест о томе да то може још негде бити објављено и искоришћено на одређени начин.

– Обичан човек потцењују моћ технологије, а та моћ се гради помоћу сервера. Сервер који Фејсбук гради у Шведској велики је као 17 фудбалских терена. Ми имамо лаптопове, а Гугл и Фејсбук огромне сервере, величине градова, и на тај начин заправо граде своју моћ. Ти сервери добили су назив „сирене”, као алузија на мит о Одисеју који је морао да одоли сиренама и прође поред њих. Стручњаци са Универзитета Принстон у Њу Џерсију су установили да Фејсбук има дејство заразне болести, која личи на инфекцију, али прогнозирају да ће до 2017. године број корисника ове друштвене мреже опасти за 80 одсто – каже Дилигенски.

Дакле, Фејсбук је заводљив, али опасан. Немогуће је предвидети и правно регулисати сваку могућу ситуацију повреде права приватности корисника Фејбука. Зато сви морају сваког тренутка имати на уму да њихови најинтимнији подаци могу бити злоупотребљени и да не постоје ниједан закон и ниједан суд који то могу спречити.

Моћнији од тајних служби

Фејсбук свакодневно прикупља невероватне количине свих врста података, много више него што могу да прикупе тајне службе било које државе. До сада је успео да прикупи такву количину података о појединцима коју није успела да прикупи ниједна влада на свету, а сами челници Фејсбука су признали да се сва врста комуникације на овој друштвеној мрежи строго надзире и прати.

Александра Петровић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s