Срећу чине људи, а не ствари …

Осећање радости продужава живот најмање седам година, указују психолози и подсећају да материјална добит доноси само краткотрајна задовољства

Шта би вас учинило срећним? Иако би већина особа на ово питање одговорила: добитак на лоту, јер верује да би били неупоредиво срећнији ако би имали нова кола, кућу или (барем) карте за пут око света, психолози тврде да материјалне ствари доносе само краткотрајна задовољства. Након добитка на играма на срећу или повећања плате следи еуфорија, али она траје кратко и после извесног времена срећни добитници долазе на ниво животног (не) задовољства на коме су били пре добитка. Анализирајући судбине добитника седмице на лоту чини се да би многи били неупоредиво срећнији да нису уплатили судбински листић, јер је већина њих новостечено богатство потрошила на некретнине, дрогу, луксузну одећу и дуге судске парнице са бившим супружницима.

– Сви очекујемо догађаје који ће, попут духа из Аладинове чаробне лампе, да измене наш свет: да добијемо седмицу на лоту или барем повишицу плате. Или да се срећно заљубимо. Међутим, све су то краткотрајна задовољства. Након добитка на лутрији следи еуфорија, Исто важи и за велико наслеђе, нову љубав или неки одевни предмет са потписом реномираног дизајнера – објашњава психолог Маја Антончић и истиче да неизмерну срећу не доноси ни успех у каријери. Све су то само „улазнице за срећу”, додаје овај психолог.

Дејвид Брукс, коментатор „Њујорк тајмса” и аутор књиге „Друштвена животиња”, сматра да људи погрешно процењују шта ће их усрећити: прецењују значење новца и непокретности, а потцењују вредност присних веза и важност тешких искушења. Срећу чине људи, а не ствари, истиче Брукс и наглашава:

„Ако је однос између новца и среће сложен, бар није сложен однос између друштвених веза и среће – што дубље везе неко има, то ће бити срећнији. Људи у дуготрајним браковима срећнији су од оних који немају такав брак – једна студија показује да живот у (добром) браку производи једнако психичко благостање, као и зарађивање 100.000 долара годишње. Особе које имају сталног партнера срећније су од оних које за годину дана промене више партнера. Код особа које имају више пријатеља нижи је ниво стреса и оне дуже живе. Екстровертни су срећнији од интровертнијих.”

Овај аутор тврди да су дневне активности које су највише повезане са срећом – друштвене природе, а то су дружење после посла, вечера са пријатељима и секс са партнером. Дневна активност која највише квари срећу јесте путовање јавним превозом, а професије које су у највећој вези са срећом такође су друштвене природе – менаџер, фризер, здравствени радник или неговатељ.

Срећа продужава живот најмање седам година, закључила је после дугогодишње студије Рут Венховен са Универзитета у Ротердаму. Анализирајући резултате више од 30 студија које су истраживале везу између дуговечности и оптимистичког погледа на свет, ова холандска научница уочила је да разлика у дужини животног века између срећних и тужних људи износи између седам и 10 година. Срећа не лечи, али штити од болести, рекла је Венховенова и као илустрацију ове тезе истакла једноставну неурофизиолошку истину – у стању среће луче се допамин и серотонин, неуротрансмитери задовољства који јачају наш имунолошки систем. Без њих нема радости, еуфорије и животне енергије. Важи и обрнуто – „три мускетара” стреса: адреналин, норадреналин и кортизол временом урушавају наш имуни систем и чине нас пријемчивим за многе болести.

К. Ђорђевић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s