Бела Црква – банатски рај …

На својим вештачким језерима нуди туристима миран одмор. Идила на месту где се преплићу бујна вегетација и „европска Сахара“.

Шарм варошице какве је Мир-Јам радо описивала у својим романима, шаренило више хиљада врста цвећа, чије декорације у приватним двориштима пролазнике остављају без речи, две реке и чак седам вештачких језера, због чега је називају и „војвођанском Венецијом“… Све ово има Бела Црква, мало место на југу Баната, економски гледано једно од најсиромашнијих у Србији, али по географском положају, природи и туристичком потенцијалу – веома богато.

Бела Црква је пажљиво ушушкана на месту где се преплићу бујна вегетација, плодна земља и „европска Сахара“ – Делиблатска пешчара. На срећу или нажалост, у овој варошици време као да је стало, па старе барокне фасаде, лепо уређени паркови и мирне улице одају утисак да сте се вратили у 18. или 19. век. Ништа не ремети равничарски мир. Чак је и ваздух потпуно чист, јер у Белој Цркви не постоји ниједан индустријски погон, а руже ветрова са оближњих румунских Карпата доносе планинску свежину.

„Бела Црква је овоземаљски рај“, уверава Мирослав Миладиновић, власник једне виле за издавање апартмана на Главном језеру, који је пропутовао свет, али је одлучио да пензионерске дане проведе управо на обали овог језера.

Несумњиво, највећа туристичка атракција Беле Цркве су поменута вештачка језера, која су настала деценијским ископавањем шљунка са поља између Беле Цркве и села Врачев Гај. Остаци Панонског мора и подземне воде одмах су напунили те ископине, па су Белоцрквани несвесно добили седам водених оаза, у којима, када је сезона у јеку, ужива више од 10.000 туриста дневно.

„Бела Црква је постала идеално место за викенд-туризам. Иако је сезона због лошијег времена касно почела, сада можемо да се похвалимо да су нам готово сви смештајни капацитети попуњени до средине септембра“, каже Лујза Лицко из Туристичке организације Бела Црква.

А гостију има из свих крајева Србије и Европе. Углавном долазе породично, са децом, јер плитка и топла вода и лепо уређене шљунковите плаже на Главном и Врачевгајском језеру (јединим уређеним купалиштима) представљају идеално место за бег од градске вреве.

„Сваке године долазимо на ова језера. Прелепо је, мирно и тихо, а води фали само со да бисмо имали осећај као да смо на мору“, шаљиво каже Лучијан, Румун из околине Темишвара, који се у Белој Цркви одмара са породицом.

Због све већег интересовања туриста, последњих година је у шумици на Главном језеру никло четрдесетак приватних вила за издавање апартмана, које су уређене по високим стандардима. Многе од њих гостима нуде потпуну приватност на својим бетонским плажама.

Цене у апартманима се крећу од 30 до 60 евра за дан, а за оне са тањим новчаником Бела Црква нуди и смештај у камп приколицама и бунгаловима, који су позиционирани на Врачевгајском језеру.

Од ове године на језерима је први пут уведена и спасилачка служба, а ту је и служба хитне помоћи, која на моторима патролира обалом. Дакле, само је потребно да спакујете мањи кофер и да се упутите у „овоземаљски рај“, а природа Беле Цркве ће се постарати да вас очара и натера да јој се враћате.

Вести 365

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s