Тајна Немањиног града …

Нови Пазар – Стари Рас, престоница Стефана Немање, није био на Пазаришту близу Сопоћана, како тврди званична српска историја, није био ни на Градини у селу Постење, код Петрове цркве, како верује академик Јованка Калић, већ тамо где се Јошаница улива у Рашку, на месту где се данас налази Нови Пазар.

Ово је недавно, након што је из Босне прибављена књига покојног др Хазима Шабановића „Крајиште Иса-бега Исаковића – збирни и катастарски попис из 1455. године“, коју је својевремено објавио Оријентални институт из Сарајева, саопштило Удружење Рас у Новом Пазару. Њихове тврдње поткрепили су и неки угледни бошњачки историчари.

Покојни др Хазим Шабановић био је познати историчар и истраживач који је годинама копао по турским архивима и преводио турска документа те је дошао до врло значајних сазнања, између осталог и да је Нови Пазар саграђен на темељима Старог Раса. Ту тврдњу заступа и др Добросав Никодиновић, председник Раса.

„Заблуда је и подметачина да је Стари Рас био на Пазаришту код Сопоћана, некоме је то одговарало у комунистичко време, неко је намерно хтео да Немањину престоницу уметне што даље од Новог Пазара. Уместо да се трг у центру града данас зове Трг Стефана Немање, он носи име турског освајача Иса-бега Исаковића. Неко је то смишљено радио, а у данашњем строгом центру Новог Пазара забетонирани су делови цркава и других остатака Старог Раса, у подрумима неких старих локала још стоје фреске и остаци цркава, нико на то не обраћа пажњу, ваљда да се некоме не замери, а ни држави, оваквој каква јесте, није стало да до краја истражи своју историју“, прича Никодиновић.

Украли 700 година

Удружење Рас и многи Срби из Рашке области огорчени су на власти Србије, које су за Дан државности узеле Сретење као сећање на Први српски устанак и први српски Устав, а нису неки датум из периода Немањића и стварања прве српске државе.

„Украли су нам 700 година историје, није у Србији све почело од 1804. године, већ вековима раније. Дан државности који сада славимо је политичка, полтронска и режимска одлука, мора се одредити неки важан датум из немањићког периода, а прославу треба организовати у Старом Расу“, наглашава др Никодиновић.

Он тврди да су се својевремено, када је грађен комплекс новог суда, појавили изузетно вредни археолошки налази који су недвосмислено говорили да је то Немањина заоставштина.

„Да ли због незнања или по нечијем налогу, тадашњи археолози су рекли да се копа даље. Потом је годинама доказивана теза да је Стари Рас био на брду Градина и на некадашњем Трговишту код Пазаришта, десетак километара од Новог Пазара према Тутину, недалеко од манастира Сопоћани – прича др Никодиновић и објашњава да је др Шабановић из турских докумената дошао до непобитних доказа да је Нови Пазар никао на темељима Старог Раса, да се прво звао Јенкси Пазар, а потом Нови Пазар.“

Тезу по којој је Немањина престоница била на Пазаришту код Сопоћана деценијама је форсирао др Марко Поповић, познато име српске археологије. Међутим, пре две деценије појавила се и друга теза коју заступа академик Јованка Калић са Филозофског факултета у Београду, такође велико име српске историје, која тврди да је Стари Рас био на брду Градина, у приградском насељу Постење, поред новог пута Рашка – Нови Пазар, недалеко од Петрове цркве.

Са својом екипом Јованка је на Градини пронашла цркву, гробницу и остатке грађевина, али су Марко Поповић и други историчари и даље остали при тврдњи да је Стари Рас био на Пазаришту. Историчар Мирко Поповац каже да су само ретки заступали трећу тезу да је Стари Рас био где и данашњи Нови Пазар.

„Јованка Калић због недостатка новца и подршке државе није наставила истраживања на Градини код Петрове цркве, па све три тврдње нису коначне, а туриста кад дође у Нови Пазар не зна на коју ће страну и где је заправо Стари Рас“, истиче Поповац и жали што у Српској академији наука и уметности никад није рашчишћена ова мистерија српске историје.

„Ја мислим, а тако резонују и многи други житељи Рашке области, да су и Пазариште и Градина у Постењу били делови Старог Раса, можда одбрамбене тврђаве, а да је Стари Рас био на месту где се данас налази Нови Пазар. Кад би се мало озбиљније зачепркало по папирима и на терену, све дилеме брзо би биле уклоњене „, уверен је Поповац.

Званични бошњачки историчари у Новом Пазару неће ни да чују за трећу тезу да је Нови Пазар саграђен на темељима Старог Раса, а неки иду дотле да тврде да „никаквог Старог Раса, нити Немањине државе на овим просторима није ни било, и да је све почело од доласка Турака“. Тако да је и данас званична верзија да је Нови Пазар 1461. године основао турски војсковођа Иса-бег Исаковић, који је основао Сарајево, Скопље, Шабац и још неколико градова на простору бивше Југославије. Нови Пазар је тако недавно прославио 553 године постојања, а централни трг, одлуком одборника градске скупштине, носи име оснивача Иса-бега Исаковића. Бошњачки, а и неки српски историчари, тврде да је Исаковић основао град на ледини и да ту раније није било остатака Немањиног града.

Долина Рашке

Академик Војислав Ђурић у својим бројним научним радовима тврди да је Стари Рас био у долини испод Сопоћана, Ђурђевих ступова и Петрове цркве, да је покривао велики простор у долини Рашке, све до места где се у ову реку улива мања речица Дежевка. И по Ђурићу, централни део Старог Раса налазио се на месту данашњег Новог Пазара, а около су била утврђења и манастири.

Д. Петровић / Вести

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s