Ово није 2014. већ 7522. година: Доказ Душанов законик …

Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“

Овај календар је био у употреби све до краја 17. века (неки мисле чак и до 19. века). До тада, сви документи, надгробни споменици, повеље, данашњи споменици културе … временски су одређивани према њему. Најупечатљивији доказ је поменута кула у Смедеревској тврђави.

Питање усаглашавања календара које је покренуто у српској јавности заправо је прича стара вековима. Календарски проблем није ни лак ни једнозначан, па одговор на питање – у којој години сада живимо није уопште једноставан колико се на први поглед може чинити.

На кули на Смедеревској тврђави пише да је сазидана 6938. године. Има записа оновремених историчара који наводе да се Косовска битка одиграла 6897. године.

Чувени законик цара Душана донет је 6857. године. Одговор на ова и још многа друга питања лежи у календару који су Срби користили од оснивања државе, па све до прихватања јулијанског календара.

Реч је о најстаријем календару познатом историји. По њему, године су се бројале од „постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Исуса“.

Према њему, ово није 2014. него 7522. година!

Овај календар су користили многи народи, а пре свега Византијци. Ипак, српска „варијанта“ осим што има индиција да је старија од насељавања Словена на ове просторе, особена је по још нечему. Наиме, она једина датум бележи у формацији – година-месец-дан и има само два годишња доба – лето и зиму (или по народном веровању – Ђурђевдан и Митровдан).

dz01

Срби су време овим календаром званично мерили од времена Светог Саве када је он постао званични календар Српске православне цркве.

Најстарији сачувани документи на којима су види употреба овог календара јесу Студенички типик из 1195 (6703) и Карејски типик Светог Саве из 1199 (6707) године.

Овај календар је био у употреби све до краја 17. века (неки мисле чак и до 19. века). До тада, сви документи, надгробни споменици, повеље, данашњи споменици културе … временски су одређивани према њему. Најупечатљивији доказ је поменута кула у Смедеревској тврђави.

st01

„Христу Богу благоверни деспот Ђурађ, господин Србљем и поморју зетском.
Наредбом његовом сазида се овај град у години 6938 (1430)“

После овог периода, Срби су прихватили јулијански календар, а 1919. године и грегоријански.

Напуштањем „старог“ календара у Србији је заправо отворено календарско питање и расправе које трају до данашњег дана.

Дневно

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s