Инциденти у Хрватској у 2014. години …

08.02. – Разбијена двојезична табла на згради Полицијске постаје у Вуковару, четврти пут.

29.01. – Разбијена двојезична табла на згради Полицијске постаје у Вуковару.

28.01. – Исписани графити ,,За дом спремни“, ,,НДХ“ и ,,У“ у вуковарско-сремској жупанији на две стамбене зграде и на зградама Хрватске поште и Дома умировљеника.

23.01. – Председник Хрватске странке права Даниел Срб затражио је од хрватског државног врха да се према Србији, након што је отворила приступне преговоре са ЕУ, поставе тако да јој припреме пакао постављањем захтева око којих не сме бити попуштања (извор агенција Хина).

22.01. Оштећене су три табле са ћириличним натписима у Вуковару а једна је украдена. Оштећене су плоче на згради Царинске управе и Хрватског завода за пензијско осигурање и на седишту Самосталне демократске српске странке (СДСС).

15.01. – Ружа Томашић, посланик у Европском парламенту и председница десно оријентисане Хрватске странке права др Анте Старчевић, изјавила је на седници Европског парламента у Стразбуру да Србија мора да се реши четника, јер они желе велику Србију.

07.01. – У Сплиту оштећен аутомобил београдских регистарских таблица чији је власник пензионисани официр хрватског ратног ваздухопловства, рођени сплићанин. Украдена је предња регистарска табла, поломљена оба ретровизора и на хауби исписани усташки ,,У“ и крст.

06.01. – Плоча са ћириличним натписом на згради Вијећа српске националне мањине у Пули ишарана је спрејом на Бадњи дан.

05.01. – Скинуто 6 двојезичних плоча у Вуковару –  на Жупанијском суду, Жупанијском државном тужилиштву, Хрватском заводу за здравствено осигурање, Општинском државном тужилаштву, Прекршајном и Општинском суду.

03.01.- 05.01. – У периоду између 3. и 5. јануара оскрнављено је српско православно гробље у Чепину код Осијека.

Инциденти у Хрватској у 2013. години

30.12. – Група која носи назив ,,Петиција за стрељање Жељка Јовановића-Јове“ претила је на фејсбуку министру образовања РХ на националној основи и позивала на његову ликвидацију.

19./20.12.2013. – Вуковар – скинута двојезична табла са ћириличним натписом са зграде Хрватског завода за запошљавање (трећа табла која је скинута са ХЗЗ)

19./20.12.2013. – Винковачко несеље Мирковци – разбијена двојезична табла на згради Основне школе „Никола Тесла“

14. 12. –  црвеним лак спрејом испрскане три латинично-ћириличне табле у Вуковару на  Жупанијском и Општинском државном тужилаштву, као и плоча на Хрватском заводу за здравствено осигурање.

06.12. – Милораду Пуповцу, потпредседнику Самосталне демократске српске странке у хрватском Сабору, упућене претње смрћу.

03.12. – Католичка црква је директно и без скривања преузела логистичку улогу у прикупљању потписа за референдум о укидању ћирилице. Око две стотине сакралних објеката служе као места за потписивање о референдуму у операцији званој ,, Не ћирилици“.

01.12. – Навијачи Динама и Хајдука скандирали заједно усташки поздрав ,,За дом спремни“ у дербију хрватског првенства.

24.11. – На утакмици у Сплиту опет усташко скандирање ,, За дом спремни“ и ,,Ајмо, ајмо, усташе“ и ,, У бој, у бој“.

19.11. – Јосип Шимуњић после фудбалске утакмице против Исланда након које се Хрватска пласирала на Светско првенство поздравио публику усташким поздравом ,,За дом“. Публика му одговорила ,,Сремни“.

19.11. – У Трпињи на згради општине полупане табле и украдена српска застава.

18.11. –  У Негославцима на згради задруге исписан графит ,,Србе на врбе“.

17.11. – У Петровцима на цркви исписано усташко ,,У“ и ,,Вуковар место посебног пијетета“.

08.10. – Скинута табла са зграде ,,Просвјете“ у Загребу.

13. 09. – Уништен споменик српским жртвама у Голубићу код Книна.

04. 09. – Бачена експлозивна направа у Веће српске националне мањине града Сплита

02. 09. – Постављене двојезичне табле, па насилно скинуте.

15. – 25. 08. – Кошаркашко првенство за кошаркашице до 18 година. Хрватски навијачи долазили на утакмице српских кошаркашица, полиција спречавала међусобни обрачун две групе навијача.

05. 08.– Обележавање Олује ; Анте Котормановић: „Олуја је чиста као суза“

30.07. – претучен српски повратник Миленко Обрадовић у Воћину.

18.07.-Трећи пут уништена спомен плоча на Пагу за убијене у усташком логору Јадовно

11.07. – Хапшење и подизање оптужница против 15 мештана Трпиње, иако је девет од њих остало да живи овде и 16 година након мирне реинтеграције и нису се налазили на списку од 1.500 осумњичених имена које је недавно од Хрватске добило министарство правде Републике Србије.

05.07. – Казнена пријава против Војислава Станимировића поднесена Државном тужилаштву у Осијеку.

25.06. – На конференцији у Вуковару најављена казнена пријава против председника Самосталне демократске српске странке Војислава Станимировића за казнено дело против човечности и међународног права. Пријаву ће поднети историчар Јосип Јурчевић, новинарка Каролина Видовић Кришто и адвокат Звонимир Ходак. Како је речено на конференцији, постоји још 5.000 аболираних ратних злочинаца.

11.06. – Непознати починиоци девастирали споменик жртвама рата у Борову исписујући спрејом на њега симболе Независне Државе Хрватске.

07.06. – На насловној страни часописа „Војна повијест“ нашао се Јуре Францетић, а у самим новинама није било ни помена о злочинима његове Црне легије. Иначе, министарство образовања овај часопис препоручује за кориштење у настави историје у основним и средњим школама.

29.05. – Екстремно националистички интернет портал „дневно.хр“ кренуо у кампању против новоизабраног сисачко-мославачког дожупана Богдана Ркмана објавивши његове текстове из ратног периода када је радио као новинар. Након овог чланка објављено је још неколико текстова који Ркмана осуђују јер се у време рата налазио на „погрешној“ страни линије па макар и као извештач.

28.05. – Пред други круг локалних избора, када се бирао градоначелник Вуковара, Стожер за одбрану хрватског Вуковара штампао је и делио грађанима пропагандне летке пуне мржње, лажи и нетрпељивости у којима је писало: „Након увођења двојезичног писма уследило би исељавање хрватског живља и младих из града, нарочито страдалника из Домовинског рата. Они који би је увели створили би и службено Вуковар седиштем Српског Већа општина. Могућа је политичка аутономија, што повлачи за собом и могуће одцепљење од Хрватске и припајање Србији.“

22.05. – Припадници навијачке групе Торцида у Крњаку недалеко од Карловца развалили врата на општинској згради како би се попели на први спрат и кроз већницу дошли до прозора и скинули заставу српске националне мањине која је ту била истакнута уз хрватску заставу.

11.05. – Оштећено и оскрнављено српско православно гробље у Црном Потоку код Топуског

01.05. – У цркви Свете Петке у Адици изрнуте саксије са цвећем и превнуте жардињере око храма.

29.04. – Загребачки надбискуп Јосип Бозанић подржао настојања да се ћирилица не уведе у Вуковару и поручио: „У Вуковару нису на првом месту оно који су га разарали, већ они који су га бранили и градили“.

24.04. – Украдени бакрени олуци са цркве Свете Петке у вуковарском излетишту Адица.

17.04. – Непозната особа бацила стаклену боцу са запаљивом течношћу на конзулат Србије у Ријеци, саопштила је приморско-горанска Полицијска управа.

14.04. – Обијена врата на Храму светог Георгија у Книну.

07.04. – Стожер организовао и други протест против ћирилице, само овај пут у Загребу. Бранитељи су на скупу запретили и физичким сукобима у случају постављања табли на ћирилици.

22.03. – Након завршетка утакмице дошло је до инцидента у Бијелом Брду када су три аутомобила дошла у место из правца Осијека славећи победу. Након провокација и скакања по паркираним аутомобилима долази до туче, а против пет особа са ширег подручја Осијека су поднесене казнене пријаве.

22.03. – На фудбалској утакмици између Хрватске и Србије северна и источна трибина стадиона Максимир се надвикивале паролом : „ Убиј Србина!“

21.03. – Радио Ватикан окрактерисао напад на богослове манастира Крка као вербални деликт који су изазвали Срби са својом ћирилицом и провоцирањем. Срби су, како је известио радио Ватикан, добили оно шта су тражили.

19.03. – На згради дечијег вртића Вуковар 2 на двојезичној табли освануо усташки симбол У са крстом.

17.03. – Четири младића, мештана Кистања, прво вређали и претили, а затим и напали тројицу ђака православне богословије у манастиру Крка.

16.03. – Ружа Томашић у Дневнику 3 ХРТ-а: „Станимировић је био са четницима и прстом показивао кога треба одвести на Овчару и говорио је да је Вуковар света српска земља и да је пало последње усташко упориште кад је пала болница у Вуковару“.

15.03. – Ружа Томашић на годишњици ХДЗ-а у Слатини изјављује: „Ово је Хрватска, а сви остали су гости“.

15.03. – Извршни председник НК Динамо Здравко Мамић вређао на националној основи министра спорта Жељка Јовановића и завршио у притвору. Мамић је рекао: „Јовановић има крвна зрнца која претежу на ону страну која мрзи све хрватско. Из његових очију шикља крв, а кад се насмеје, видите само зубе спремне на клање. Замислите да је човек који је Србин министар тако важног ресора?“

10.03. – На месном гробљу у Плашком у Карловачкој жупанији оскрнављено гробно место владике Теофана Живковића, а општинске власти нису дозволиле да буде утврђено да ли су земни остаци извађени из гроба.

06.03. – Непознати починиоци поскидали и однели бакарне олуке са Храма Светог Спаса у Шибенику.

23.02. – Пензионисани генерали окупљени у „Домовински стожер“ пред око 1.000 окупљених у Загребу најавили издавање стратешког документа који ће се звати „Олуја 2“. Како је рекао адмирал Давор Домазет, овај документ требао би да одбрани Хрватску од нове српске агресије.

13.02. – Поново обијање братске куће у порти храма Светог Георгија у Книну.

Почетак фебруара – У Книну за време машкара симболично спаљене лутке Зорана Милановића и Жељка Јовановића које су претходно назвали српским именима Милан и Јован.

Почетак фебруара – младић запослен на вуковарском градском клизалишту добио отказ одлуком градоначелника Жељка Сабоа јер је на радном месту пустио љубавну песму Рибље чорбе.

02.02. – Након митинга три аутобуса протестаната отишло у Борово да ода пошту погинулим хрватским полицајцима из 1991. године и том приликом напали људе у оближњем кафићу при чему је повређен млади Милан Лукић, иначе син свештеника из Борова.

02.02. – У организацији СЗОХВ у Вуковару организован протест против ћирилице који је окупио 10.000 људи. Председник стожера Томислав Јосић том приликом је рекао присутнима и послао поруку свим Србима који су остали да живе у Вуковару : „Овде се није догодила Олуја, а да се овде догодила Олуја као у остатку Хрватске не би вас овде било. Треба да сте сретни и да поштујете то што смо вам дозволили да живите у овом лепом граду који смо обновили. Ви сте живели овде у САО Крајини у порушеном граду као штакори или пацови како их ви зовете. Сада када вам је то обновљено ви тражите нека своја права. Само тражите, а ништа не дајете“

23.01. – У вуковарском насељу Олајница освануо графит „Нема врба колико има Срба, нема везе може и на брезе“.

21.01. – По узору на регистар бранитеља пуковник Хрватске војске Ивица Панџа Оркан објавио „регистар агресора“. Он је у својој књизи објавио више од 7.000 имена припадника војске РСК са простора Костајнице и Двора.

19.01. – У организацији Удружења ратника хрватског одбрамбеног рата на челу са Петром Јањићем Тромблоном организован први протест против ћирилице у Вуковару. Пред неколико стотина окупљених Јањић је рекао : „Може и јапански и кинески језик, али ћирилица никада“. Од овог протеста се оградио Стожер најавивши свој за почетак фебруара.

10.01. – Поједина бранитељска удружења основала Стожер за одбрану хрватског Вуковара који се противи увођењу српског језика и ћириличног писам као равноправног у овом граду. Стожер ће у месецима који следе бити организатор два протеста против ћирилице, а у изборној кампањи биће и продужена рука вуковарског ХДЗ-а.

06.01. – На прослави бадњака у Борову пет младих људи се фотографисало са заставом српске националне мањине на којој је ћириличним словима писало Вуковар. Фотографија је процурила у јавност и изазвала жестоке осуде десничара па чак и позиве на линч појединаца преко друштвених мрежа.

05.01. – Обијена братска кућа у порти храма Светог Георгија у Книну.

02.01. – Малолетник и троје деце осумњичени за казнено дело повреде мира покојника јер су на месном гробљу код цркве Свети Ђурађ у Книну оскрнавили надгорбне споменике, покровне плоче, крстове и вазе.

01.01. – У новогогишњој ноћи непознати починилац разбио стакло на просторијама СКД „Просвјете“ у Книну.

Инциденти у Хрватској у 2012. години

27.12. – Емисија ХРТ-а „ТВ календар“ приказала изузетно афирмативан прилог о команданту Црне легије у Другом светском рату Јури Францетићу.

17.12. – Државни завод за статистику објавио попис становништва. Поред многих шокантних података који указују на огромну депопулацију целокупног становништва, највише буре у јавности изазвао је податак да у Вуковару живи 34, 87 одсто Срба што им законски гарантује равноправну употребу језика и писма.

12.12. – Председница ХСП АС Ружа Томашић напала заступнике СДСС-а у Сабору речима: „Цело време говоре да желимо бити равноправни, а пошто је ово Хрватски сабор и овде се говори хрватски, ја бих колеге молила да када имају расправе да говоре хрватским језиком јер неке речи ја уопште не разумем и који живе ту Хрватску на мало другачији начин него што је ми живимо. Хвала лепа“

11.12. – Усташки настројено верско удружење „Хрватска православна заједница“ устоличила свог првог свештеника Бугарина Александра Иванова.

03.12. – Украдена звона са манастриске цркве Светог Николе у Ораховици у западној Славонији и са цркве Светог Николе у Липову пољу у Лици

25.11. – У кафићу „Тера“ у Ђеврскама недалеко од Книна двојица нападача дошла са плинским пиштољем и питала : „Има ли овде четника?“. Након тога физички су напали једну особу, а осталим гостима претили.

23.11. – Испред хотела „Панорама“ на загребачкој Трешњевци бачена бакља у аутомобил српских регистрација. Непознати починилац прво је разбио стакло на аутомобилу који је у власништву држављанина Србије, а потом у њега бацио бакљу од које је изгорело задње седиште.

16.11. – Жалбено веће у другостепеној пресуди ослободило Готовину и Маркача од учешћа у удруженом злочиначком потхвату, прекомерног гранатирања далматинских градова, као и заповедне одговорности у Олуји.

15.11. – Дан пре ослобађајуће пресуде генералима Жупанијско државно тужилаштво у Загребу одбацило је кривичну пријаву против Жељка Керума због расне и друге дискриминације са образложењем да се не може утврдити исказивање националне мржње. Да подсетимо, он је у сптембарској емисије НРТ-а „Недељом у 2“ рекао да су Срби изазвали његове пословне проблеме, да никада не би хтео Србина за зета и да Срби морају да знају где им је место додајући да је убеђен да такво мишљење има већина Хрвата.

dijaspora.gov.rs

“Хрвати су најхрабрији народ,

не јер се ничег не боје – већ јер се ничег не стиде…”

Бог и Хрвати / Bog i Hrvati

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s