Соларне земунице идеално уклопљене у пејзаж …

Изгледа да су куће у којима живе Хобити из књига и филмова Господар прстенова веома допадљиве људима који желе да граде и живе у кућама које не ремете животну средину. Тако су и становници насеља Диетикон из Швајцарске саградили своју верзију оваквих кућа.

Ове соларне земунице су делимично укопане у земљу, што доприноси бољој изолацији и енергеткој ефикасности. Пројектоване су тако да не ремете своје окружење, уклапајући се у природне контуре земљишта уместо да само стоје на њему.

Површина парцеле на којој се налазе ове прелепе куће је 4.000м2. Куће су површине од 60м2 до 200м2. Три куће су трособне, једна је четворособна, три су шестособне и једна има седам соба.

solarne_zemunice_idealno_uklopljene_u_pejzaz_2

Све куће заокружују брдо у облику слова „У“ са вештачким језером које се налазе у дворишту. Спаваће собе су смештене на северним деловима објеката, док се дневне собе налазе на југу. Купатила се налазе у подрумима, а светларници омогућавају продор природног осветљења до најнижих нивоа кућа.

Приземље је изграђено од торкрет бетона (млазног бетона). Изолација је обезбеђена слојем рециклиране стаклене вуне, док полимер битумен, отпоран на продор корења и нанешен на торкрет бетон, чини куће водоотпорним. Такође, сви прозори су израђени од рециклираног стакла. Зелени кров, на коме расте трава и друге биљке, додатно изолује куће.

solarne_zemunice_idealno_uklopljene_u_pejzaz_5

Специфична архитектура ових соларних земуница резултује у уштеди енергије и до 50% у односу на конвенционалне куће.

Иако спољашњи изглед ових кућа одаје утисак природне, органске архитектуре, оне су унутра веома простране и модерно уређене.

Погледајте како изгледају ове земунице:

Извор: ekokuce.com, erdhaus.ch

Постави коментар