Болни резови и камен мудрости …

Ако будемо и даље игнорисали стварност може нам се догодити да уместо у „камен мудрости” ударамо у зидове до којих ће нужно довести бауљање без правца и смисла

У филму „Газда Груја и камен мудрости” постоји камен који има таква својства да, ако ударате главом о њега, постајете мудрији. Камен су најпре испробали Чеда и Боле и ефекат је био да су почели да имају модерне идеје о миру и људским правима. Успут су почели да играју шах и да баш не слушају свог газду. Он их онда пита колико су пута ударили главом о камен, о они одговарају: „Трипут. Нисмо могли више – боли!”. Двојица Грујиних момака укапирали су да боли тек после трећег ударања.

У Србији већ најмање петгодина, економисти, новинари и политичари користе фразу „болни резови” као шифру за „нужне” и „неминовне” реформе, које се морају извести, које ниједна влада нема храбрости да изведе, које се дуго чекају итд. Иако је прошло толико година, суочавање с будућим болом је још увек потпуно нерефлектовано и на неки начин у складу с традицијом трпљења. Јер ми традиционално волимо да се бол истрпи. То смо ставили и у пословице још за турских времена: „трпљен, спашен”, „погнуту главу сабља не сече”, „не може шут са рогатим” итд. Највише до чега смо стигли је да сматрамо да је наш идеал истрпети ултимативни бол – смрт – и онда заслужити царство небеско. И наши реформатори који говоре о болним резовима рачунају на ову нашу природу. Све што они од нас траже је да истрпимо неминовно, нудећи нам као утеху метафоре о докторима и операцијама које се морају истрпети ради будућег здравља. Нигде не постоји могућност да се бол не трпи или да се рационално размотре алтернативе трпљењу бола. Бол, такорећи, нема алтернативу.

Међутим, алтернатива постоји и доста је једноставна: уместо трпљења активирати природну радозналост и логику, не би ли се изнашле могућности које раније нису биле уочене. Уместо пристајања на оно што се „мора”, треба видети шта се све може и шта тачно подразумева то што се „мора”. Предизборна кампања која је у току протиче у знаку скоро потпуног одсуства програма странака. Сви се залажу за реформе, ако треба и брже реформе, али се засад нико не упушта у детаље од чега се те реформе састоје и која би била алтернатива таквим реформама.

Пошто до те алтернативе није лако доћи, можда би требало да применимо онај рецепт с почетка текста, да употребимо природну радозналост и питамо онога ко предлаже „реформе”: У чему се оне састоје? Зашто политичари сматрају да би, на пример, потпуна приватизација јавних сектора – школства, здравства, комуналних делатности – била добра за друштво? Како ће тачно променити Закон о раду после избора? Да ли ће приватизовати све медије? Да ли су приметили да одређени медији злоупотребљавају медијско незнање доброг дела грађана и пласирају им измишљене вести (шифра: „како новина X сазнаје…). Да ли ће медији и даље најављивати хапшења? Итд.

Ако би мало лупали главу о ова питања, можда би стварност и политика почели да личе на нешто и полако се мењају набоље. Оно што је до малопре изгледало „неминовно” и „болно”, више неће бити неминовно него ће постати ствар избора, а ако је нешто слободно прихваћено после разматрања алтернатива и са свешћу шта представља, биће и мање болно. Ако будемо и даље игнорисали стварност може нам се догодити да уместо у „камен мудрости” ударамо у зидове до којих ће нужно довести бауљање без правца и смисла.

Дакле, говор о „болним резовима” требало би да нас упозори да смо према стању свести и степену размишљања о стварности негде између другоги трећегударца Болета и Чеде. Можемо чекати да искуствено установимо да боли, а можемо и без нових болова почети да се бавимо алтернативама. За ову кампању можда је већ касно да се оваквим питањима озбиљно позабавимо (пошто су све „секунде” вероватно закупљене), али ће нас „камен мудрости” чекати и после избора.Чека нас још од 19. века.

Уредник сајта ,,Dvogled”  / Владимир Милутиновић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s