Лудилу никад краја: Хаг суди и Његошу …

Тужитељка Катрина Густавсон, на суђењу Радовану Караџићу, цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се позива на „чишћење наше земље од неверника“ и каже да „наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени“

ХАГ – Тужилаштво Трибунала у Хагу данас је на суђењу Радовану Караџићу тврдило да је Петар Петровић-Његош у свом епу „Горски вијенац“ „славио убијање муслимана, односно потурица“.

Тужитељка Катрина Густавсон опширно је цитирала стихове из „Горског вијенца“ током унакрсног испитивања сведока одбране Гојка Кличковића који је у главном исказу поменуо да се Караџић, током рата у БиХ, често позивао на тај Његошев спев.

Заступница оптужбе цитирала је дијалог владике Данила и Вука Мићуновића у којем се – у слободном преводу са енглеског – позива на „чишћење наше земље од неверника“ и каже да „наша битка неће бити окончана док ми или Турци не будемо истребљени“. По тумачењу тужитељке Густавсон, то је био „позив на етничко чишћење земље од муслимана“. Његош у „Горском вијенцу“ „слави убијање муслимана, уништавање њихових кућа и рушење њихових џамија“, сугерисала је тужитељка.

Ограђујући се да није проучавао Његошево дело, сведок Кличковић који је после рата био премијер Републике Српске, узвратио је да довођење у везу „Горског вијенца“ са злочинима током сукоба у БиХ, „излази из оквира лепог понашања“. „Ја осуђујем свако разарање и убијање“, казао је сведок, додајући да је Његош описивао историјске догађаје од „пре 200 година“.

На примедбу тужитељке да је сам изјавио да је Караџић „упоређивао Горски вијенац с текућим догађајима“, Кличковић је одговорио: „Не, нисам чуо“. У додатном испитивању, Караџић који се брани сам, питао је сведока „када је Његош живео и написао свој спев, а Кличковић је одговорио: „У време турског надирања и освајања Балкана и чињења великих злочина и скоро уништавања хришћанства“, додајући да су „Његош и владика Данило били на својој земљи“. Прецизирајући да је „Горски вијенац“ написан у 19. веку и да описује догађаје из 17. века, Караџић је слободарску поруку спева илустровао стиховима:

„Тирјанину стати ногом за врат… то је људска дужност најсветија“ и „Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом“. Бивши председник РС оптужен је за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника мировних снага УН за таоце, 1992-95. године. Караџић је данас пред судије извео и заштићеног сведока КW-545 који је говорио на седници затвореној за јавност.

Суђење се наставља сутра.

Разни ивори

Једно мишљење на „Лудилу никад краја: Хаг суди и Његошу …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s