Родитељи тражили боље и ближе школе …

С крајем прошлог месеца завршио се и овогодишњи „прелазни рок” за прваке, то јест до 31. јануара родитељи првака могли су поднети молбе за упис основним школама којима њихова деца територијално не припадају.

Школе које такве молбе добију, по Закону су дужне да прво упишу сву децу с територије која им припадају, а затим, уколико имају места, и децу с територија других школа која су поднела молбу за упис.

У селима, у којима углавном постоји једна школа, таквих случајева нема, али, чим у неком месту постоје две школе, родитељи из разних разлога користе могућност да изаберу. Међу разлозима за упис у одређену школу је, рецимо, то што је она близу места становања бабе и деде детета, који га чувају док су родитељи на послу те га и прате до школске зграде и сачекују код ње. Разлог је и то што жељена школа има организован продужени боравак дуже него она којој дете територијално припада, или има наставу на неком од језика националних заједница. Такође, утиче и то ако је родитељима успут до посла, има билингвалну наставу, или једноставно родитељи сматрају да је школа у коју желе да упишу дете боља од оне којој дете територијално припада.

– Сваке године, па и ове, имамо четрдесетак молби за упис деце која нам територијално не припадају, а како имамо просторних услова, све их примимо – каже за „Дневник” педагог у Основној школи „Доситеј Обрадовић” у Сомбору Душка Ћурувија. – Међу разлозима су најчешће близина школе и чињеница да једно дете из породице већ похађа нашу школу, али препоручује нас и продужени боравак за ниже разреде, који је бесплатан, а родитељ дневно може да се одлучи за ручак, који плаћа, а доносимо га из ђачког дома, али и то што смо по резултатима на завршном испиту најбоља градска школа.

Зрењанинска ОШ„Петар Петровић Његош“, по речима њеног директора Мирослава Брњоша, ђака који јој не припадају има мало, а ни ове године нису имали молби за упис с друге територије, без обзира на то што и та школа организује продужени боравак за ученике у свим нижим разредима.

Без молби се деца уписују, без обзира на то где станују, и у ОШ„Јован Јовановић Змај” у Сремској Митровици. У том граду, у центру, постоје две школе које су толико близу да практично и немају одвојене територије, него родитељи слободно бирају где ће уписати дете, а довољно места има у обе.

– И ове године, као и ранијих, имамо двадесетак молби за упис деце која нам територијално не припадају – каже за „Дневник” директорка новосадске ОШ„Јован Поповић” Сузана Илић. – Имамо ђака из Петроварадина, Сремске Каменице, али и из других делова Новог Сада, па и децу странаца који раде у  нашем граду. Родитељи обично напишу у молби да им се свиђа наша школа, а онда, да тај аргумент појачају, додају и да планирају да се преселе на нашу територију.

У сваком случају, највише због „беле куге”, у Војводини „прелазни рок” за прваке и није нарочито атрактиван, мада посебно у већим градовима, има школа које слове за боље и оних које нису на врху топ-листе ни родитеља ни ђака. Ипак, код молби за упис детета у школу којој територијално не припада углавном преовлађују много практичнији разлози.

ДДевечерски / Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s