Писмо Србина Хитлету из 1941: Пролићемо ти крв и стати ногом аждаје на врат …

– Теби, Хитлере, Каинов сине, ми деца великих отаца узвикујемо: Доста! – написао је Светолик М. Драгачевац, срески начелник из Параћина, да би годину дана касније био погубљен у Матхаузену

smСветолик М. Драгачевац, срески начелник из Параћина, послао је 25. марта 1941. године писмо Адолфу Хитлеру у Берлин и поручио му да ће му Срби пролити крв и ногом аждаје стати на врат!
Телеграф је дошао до писма Драгачевца, које је дуго било у архиви Министарства унутрашњих послова прво ФНРЈ, а касније СФРЈ, у којем се овај храбри срески начелник дрзнуо да вођи Рајха Адолфу Хитлеру поручи: “ДОСТА!”

“Крвожедни Хитлер хита да ниједна њива на овој земаљској кугли не остане засејана јадом и чемером“, почео је писмо Драгачевац.

Он му у наставку пише да ће му Срби стати на пут и узвикнути: “Доста!”

Pismo-Adolfu-Hitleru

– Теби, Хитлере, Каинов сине, ми деца великих отаца и дедова узвикујемо: “Доста!” Пролићемо ти крв и ногом аждаје стати на врат да се никада не дигеш – поручује овај јунак.

Према подацима до којих је дошао наш портал, Светолик Драгачевац ухапшен је у јуну 1941. и упућен у логор “Матхаузен”, где је погубљен 1942. године.

Д.З. / Телеграф

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s