„Живи“ цвет у вази – „живи“ човек без Бога …

Као и цвет без корена, човек без Бога може да изгледа као да је жив.

Када уберете цвет и ставите га у вазу с водом, одвојили сте га од корена и земље. Он ће неко време изгледати исто као док је био повезан са кореном преко кога је узимао воду и минерале, што му је омогућавало да живи: биће леп, изгледаће свеже, чак ће и мирисати. Вода која је у вази, одржаваће свежину цвета још неко време. Због недостатка корена, цвет ће убрзо почети да вене јер није причвршћен за извор живота. Када увене, биће бачен у смеће и заборављен.

Корен – извор живота и вечни ослонац

Као и цвет без корена, човек без Бога може да изгледа као да је жив. „Вода“ (новац, добар посао, успешна каријера, ноћни провод, сексуална (само)удовољавања, лажна пријатељства, испуњавање себичних интереса, слава, земаљска моћ, углед итд.) може да учини да човек мисли како је живот без Бога могућ и како му Бог није потребан. Он ће споља изгледати исто као човек који живи са Богом. Међутим, као и цвет који без корена само изгледа жив, тако и човек без Бога само изгледа жив. Лажни „богови“ овог света могу за кратко време само да маскирају недостатак Корена. Они не могу човека да одрже у животу. „Не љубите свет ни што је на свету. Ако ко љуби свет, нема љубави Очеве у њему. Јер све што је на свету, телесна жеља, и жеља очију, и понос живота, није од Оца, него је од овог света. И свет пролази и жеља његова; а који твори вољу Божију остаје довека.“ (1.Јованова 2:15-17)

Бог каже: „Ја сам пут, истина и живот.“ (Јован 14:6) Ако смо одвојени од Извора живота (Корена), немогуће је да живимо. „Неће се човек утврдити безбожношћу, а корен праведних неће се помаћи.“ (Приче 12:3) Све што чини „воду у вази“ је пролазно и човек који се ослања на пролазне ствари у сваком тренутку може да остане без тог ослонца. Бог је вечан, не мења се и Он је једини стабилан ослонац.

Пропаст безбожничког пута

Као и цвет или друга биљка одвојена од корена, човек без Бога ће увенути и биће одбачен. Све у шта се поуздао – пропашће и нестаће.

„Благо човеку који не иде на веће безбожничко, и на путу грешничком не стоји, и у друштву неваљалих људи не седи, него му је омилео закон Господњи и о закону Његовом мисли дан и ноћ! Он је као дрво усађено крај потока, које род свој доноси у своје време и коме лист не вене: шта год ради, у свему напредује. Нису такви безбожници, него су као прах који расипа ветар. Зато сенеће безбожници одржати на суду, ни грешници на збору праведничком. Јер Господ зна пут праведнички; а пут безбожнички пропашће.“ (Псалам 1)

Бог нас може очистити

Бог не жели да Његова створења пропадају и сам каже: „Зар је мени мило да погине безбожник, а не да се одврати од својих путева и буде жив?“ (Језекиљ 18:24)

„Јер Бог тако заволе свет да је Сина свога Јединороднога дао, да сваки који верује у Њега не погине, него да има живот вечни. (Јован 3:16)

Свако од нас може да дође искрено пред Бога и Бог ће нас очистити. „Грех свој казах Теби, и кривице своје не затајих. Рекох: Исповедам Господу преступе своје, и Ти скиде с мене кривицу греха мог.“ (Псалам 32:5) Он ће нас очистити од греха, даће нам ново срце и наново ће нас родити – Он то жели, обећао је и у стању је да то учини.

„Гле, није ослабила Господња рука да не може спасти, нити је отежало ухо Његово да не може чути.“ (Исаија 59:1)

Цвет у вази или цвет у врту – на нама је избор

Бог нас чује и разуме и када ми најтише говоримо. Ако Му затражимо, Он ће нас научити како да живимо и којим путем да идемо. „Уразумићу те, и показаћу ти пут којим да идеш; саветоваћу те, око је моје на теби.“ (Псалми 32:8)

Сваки човек може да изабере – хоће ли бити цвет у вази који је леп само неколико дана и који се брзо осуши или ће бити цвет у врту, на плодном тлу, који ће сваке године изнова цветати јер је његов Корен стабилан и вечан.

Сербел

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s