Без дувана здравији али и богатији за две просечне плате …

Статистика показује да у Србији пуши скоро сваки други мушкарац и свака трећа жена. Чак 41 одсто тинејџера је до своје 16-те године попушило бар једну цигарету. Такође, свака десета особа старија од 30 година умрла је због болести које су повезане са употребом цигарета или излагањем дуванском диму.

Годишње грађани Србије на цигарете потроше 1,5 милијарди евра, или готово целокупни буyет Фонда здравственог осигурања. За то време попуше 1,4 милиона паклица цигарета.

Добра вест јесте да се број пушача у Србији ипак смањује. У последњих 10 година мање их је за седам одсто. Већина оних који се одрекну цигарета, чини то из здравствених разлога, што не чуди, јер је доказано да је дувански дим примарни фактор ризика у настанку хроничних незаразних болести, као што су кардиоваскуларне, опструктивне болести плућа и малигне болести.

– Дувански дим садржи чак 7.600 лоших састојака, међу којима 70 канцерогених – каже председник Савеза Србије против пушења др Петар Боровић.

Дуван оставља негативне последице на читав организам, а код жена које пуше концентрација канцерогених материја у грлићу материце је 80 до 90 одсто већа него код оних које су непушачи, док је ризик од рака дојке повећан за 68 одсто.

Никотин је јака дрога која изазива зависност и зато је за остављање дувана често потребна стручна помоћ. Саветовалишта за одвикавање од пушења дувана постоје при домовима здравља у целој земљи. У Новом Саду кроз то саветовалиште годишње прође око 300 грађана. Међу њима је био и Новосађанин Реља Вукићевић.

– Пушач сам од своје шеснаесте године и 29 година сам био везан за цигарете – каже за „Дневник“ Реља Вукићевић. – На дан сам пушио кутију цигарета, не више, али без њих никако нисам могао. Имао сам здравствене проблеме, кашљао сам, повремено имао високу температуру и крвни притисак… Последњих 10 година ми је баш сметало пушење и због тога сам три пута покушавао да оставим цигарете, а рекорд ми је био 11 дана. Када се само сетим страха од евентуалног нестанка цигарета, пребројавао сам их увече како без њих случајно не би остао. Као прави зависник излазио сам на терасу да попушим цигарету по свакаквом времену да не би тровао децу и супругу.

Увидевши да сам неће моћи да се избори, пријавио се у саветовалиште за одвикавање од пушења. Како каже, првих дана није било лако. Кризу је осећао свих 24 часа дневно. Трећи дан је посустао и уз кафу попушио неколико цигарета.

– Гризла ме је савест, било ме је срамота и од осталих чланова у групи, чак сам мислио да више не одлазим на састанке у саветовалиште. На сву срећу, отишао сам. Подршка и подстрек групе много ми је помогао да наставим са одвикавањем – каже Реља.

Већ четири године не пуши. Каже да се подмладио, кожа му је добила сјај и здраву боју, више није сива, нестали су здравствени проблеми, боље се осећа. Уз све то, поправио се кућни буyет који је сада „богатији“ за око 80.000 динара годишње. То је скоро две, по званичној статистици, месечне плате.

ЈБарбузан / Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s