Аналогија …

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг изјавио је „да догађаји у Украјини нису сукоб између Русије и Запада“. Мене догађаји у Украјини враћају, односно подсећају, на ставове Вашингтона око догађаја у СФР Југославији 1991. Све се одиграва по истом сценарију.

Могао бих да извучем из архиве „Политике“ текст који сам писао 1991. и да само уместо СФРЈ ставим Украјина.

Наиме, почетком 1991. Вашингтон је стално упозоравао врх ЈНА да се у очувању Југославије не сме користити сила, док такво упозорење онима који су силом радили на рушењу те државе није упућено. А до распада Југославије дошло је управо бруталном силом.

Сада из Вашингтона и Брисела долазе скоро иста упозорења властима у Кијеву „да се сукоб мора решити на миран и политички начин“. И наредни потези, који се најављују, ако Јанукович не послуша западне савете, исти су као и 1991. за Југославију.

Економске и политичке санкције, стављање одређених украјинских политичара на црне листе за визе и путовања и њихова медијска сатанизација…

САД су против тога да Јанукович уведе ванредно стање у граду и земљи где улица силом заузима владине зграде. Да ствари погледамо формалноправно, је ли Јанукович добио власт на легалним изборима? Јесте.

Има ли већину у параменту? Има. Одлучио се због економских разлога на заокрет према Москви, избиле су демонстрације опозиције, демонстранти и полиција се сукобљавају. Нико ту није нежан, Молотовљеви коктели и камене коцке демонстраната исто тако су опасни предмети као и гумени меци полиције.

Ко је бојевом муницијом усмртио пет или шест демонстраната још није доказано. Мотива за тако нешто имају и једни и други. Најпрофитабилнија улога у таквим сукобима јесте статус политичке жртве. Одмах сте на ударним вестима Си-Ен-Ена, сва вам је помоћ доступна.

Међу демонстрантима на улицама Кијева и на барикадама неколико пута су били највиши функционери ЕУ. Дали су подршку опозицији, што је мешање у унутрашње ствари једне земље.

У владиним зградама нису примећени функционери Русије. Они су Украјини дали прву траншу од 15 милијарди долара кредита.

Покушајте да силом заузмете било коју владину зграду у било којој држави на Западу. Америчка национална гарда силом је интервенисала када су у Лос Анђелесу пре тридесетак година избили расни немири.

Американци имају у приручнику копнене војске поглавља која таксативно регулишу употребу армије САД у случају грађанских немира.

Битка за Украјину јесте почетак битке за Русију.

Мирослав Лазански

Постави коментар