Православље и савремена медицина – спој вере пацијента верника и лекара …

Може ли православље и вера пацијента који је православни верник да помогну лекару у лечењу. Да ли савремена медицина иде са вером.

Лекар лечи а Бог исцељује

Православље и савремена медицина – спој вере пацијента верника и лекараСве је од Бога дато човеку, па и болест. Није Божија воља да буде човек болестан, већ је то последица греха које је човек за живота скупио. Болест је манифестација греха. Зашто се болест дешава човеку у таквом облику и на таквом месту, нама није докучиво умом. Зашто се човек нашао у ситуацији да се разболи, постоје логична, природна објашњења али и она духовна.

Господ нас је од почетка створио здравима, наш праотац Адам је био здрав. Његовим греховним падом и удаљавањем од Божијих заповести, болест је ушла у наше тело и дух. Болест душе и болест тела су једно. Наш је задатак да вером у Господа повратимо то наше здраво стање, пре свега душе, да се покајањем и причешћем очистимо од греха. Зато је некада болест чистилиште наше душе која нас води до смиреноумља.

Православље поштује медицину. Она је од Господа као што је све добро на корист човеку од Бога. Православље и медицина су природан спој, докле год је медицина богоугодна и морална, докле год медицина не нарушава морал и Божије заповести. Тада је медицина средство људског здравља. Оно што православље сматра за грех медицине су: намерно изазвани абортуси, јер је то чедоморство, убијање тешких пацијената из милосрдја – еутаназија, недозвољени и несавесни експерименти на људима, давање дроге пацијентима, сурогат материнство – радјање бебе за друге родитеље, коришћење људских органа за козметику и лекове, и тако редом.

Православни верник болест види као Божије упозорење, као плату за наш грешни живот, али и као смер за искупљење. Зато православни верник са много више мира приступа својим болестима, чак и када су фаталне, када им је лоша прогноза.

Лекар гледа тело пацијента и лечи пацијента лековима и терапијама. Када лекар у пацијенту буде гледао дух, лечиће и дубље симптоме болести, као што нас свештеник лечи духовно, лечи нашу душу. Свештеник Светим тајнама утврдјује нашу веру, а где је вера, ту је и пола исцељења, каже пословица и народна мудрост.

Погледајте један занимљив документарни филм Бог има задњу реч на тему Православље и савремена медицина. Време је да наша земља и наши људи у медицини потраже веру и у вери истинску медицину.

Башта Балкана

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s