Зашто 86 папира за породиљско одсуство …

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) упутила је отворено писмо државној секретарки Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Бранкици Јанковић, задуженој за бригу о породици и социјалној заштити, у којем тражи одговор на питање када ће бити смањена бирократија за породиље.

НАЛЕД истиче да јавност у Србији мора знати да држава није ништа урадила да се процедура за остваривање права на породиљско одсуство поједностави те да она сада подразумева да се предаје 12 група докумената, односно 86 папира. У тој гомили папирологије, чак 80 докумената породиља и њихових послодаваца носе се на шалтере институција и потпуно је непотребно.

„Зашто је потребно да породиља доставља фотокопију здравствене књижице када већ доставља дознаку? Ако је од лекара добила дознаку, то показује да већ има оверену књижицу. Значи ли то да преко породиље проверавате да ли лекар вара државу? Зашто породиља мора да достави уговор о раду, када већ има дознаку и решење послодавца о праву на породиљско?“, пита у отвореном писму НАЛЕД.

Највећи број папира, 48 од 86, по тврдњи те организације, односи се на пореске пријаве о плаћеном порезу и доприносима. Они државну секретарку питају какве везе има породиља с тим пријавама, зашто се они достављају Секретаријату за социјалну заштиту, када су послодавци те формуларе већ предали Пореској управи, односно зашто држава не користи податке које већ има, него тражи да се они достављају. Од ње траже и да постави рок до када ће бити измењен Закон о финансијској подршци породици с децом.

Љ. М. / Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s