Нећу да будем члан партије …

Слободан Јовановић је истицао да политичке партије пате од недостатка унутрашње демократије и да добијају окошталу структуру „друштва за експлоатацију власти“. Очигледно је да странке гуше слободну мисао и креативност појединаца и да захтевају конформизам и осредњост.

„Побогу, друже мој, шта ти је, нећу да будем члан партије јер то је погрешан кораки њихов хлеб ми је горак. Шта ће ми парче хартије, где пише да сам члан партије…“

Можда вам ови стихови звуче познато? Ово су измењени стихови Боре Ђорђевића. Иако је он говорио о члановима мафије, у нашем друштву у ове стихове се добро уклапају чланови политичких партија. Преласком из једнопартијског у вишепартијски систем није се десила значајнија промена у политичком систему Србије. Све одлике старог система су пренете на нови: oчигледно је да и даље постоје страначке чистке, да и даље постоје унутарпартијске борбе и прегласавања и да је и даље „партија“ једино место где можете да створите политичку каријеру.

Једина промена која је значајна да се спомене је да смо са већим бројем партија добили и већи број уцењивача, центара моћи и различитих страначких програма који се не поштују. Јасно је да ово није производ вишепартизма због његове суштине, али читав сплет околности и услови настанка су усталили одређене праксе у партијски систем које су погубне по целокупно друштво и по сваког појединца у друштву.

Монопол политичких партија

Монопол политичких партија

Монопол политичких партијаМонопол политичких партија Монопол који поседују политичке партије је несвакидашњи.

Поред целокупне државне управе, по њиховом диктату се људи запошљавају у приватном сектору, чиме послодавци добијају неку услугу или су под претњом. У систему који тако функционише разуман избор био би чланство у партији која може нешто да вам понуди. Сваки појединац би имао користи уколико би узео чланску карту и био на страни победника, јер само победник који има изборни плен може нешто да вам понуди. Тако је вишепартијски систем у Србији довео до „система прелетача“, па данас не знамо ни ко има колико чланских карата политичких партија, ни колико је заиста људи у партијама. Често и људи из врха политичких партија имају прелетачке аспиације.

Рекордери у преласцима су Бора Кузмановић (ДС, ДЦ, Социјалдемократија, СДП, Г17+) и Маја Гојковић (НРС, СРС, НП, НП у УРС, СНС). Сигурно је да велика већина чланова апcoлутно не познаје програм и идеје које пропагира њихова партија, нити је то заиста важно јер се програми најчешће не спроводе уопште.Према подацима које износе партије чланску карту неке од политичких партије затражи 15 000 људи месечно. Свакако, већина људи прилази странкама на власти па је тако СНС од почетка године добио око 50 000 нових чланова (подаци из јула. 2013, Вечерње новости).

Један од најфрапантнијих података је да партијске књижице у Србији има око 1 200 000 људи, што говори да је у Србији огроман број чланова политичких партија. У исто време према другим истраживањима, 3/4 грађана Србије (72%) сматра политичке партије најкорумпиранијим институцијама у држави (Цесид). Очигледно је да грађани прихватају политичке партије као средство да остваре одређену корист, а да њихов рад и активизам виде као центар корупције која разара друштво. Ситуација изгледа као безизлазна и партократија постаје преовлађујући систем у Србији.

Некада једна, данас десет чланских карата

Некада једна, данас десет чланских карата

Некада једна, данас десет чланских карата Некада једна, данас десет чланских карата Чланство у партији доноси вам многе предности, али има и своје веома лоше стране. Пре свега у партији се захтева послушност, сервилност и неупитност у одлуке врха. У политичким партијама најбољи кадрови су они који спроводе све наредбе без питања да ли је то добро или не.

Унутарстраначка демократија не постоји ни у једној политичкој партији. Све политичке партије су „мале арене“ у којима се кадрови спремају за будуће политичке борбе са другим политичким партијама. Култ личности и персонификација страначке политике у лику лидера су преовлађујуће. Унутарстраначки избори су унапред договорени и предстваљају само формалност. Уколико слободно мислите и оспорите неку од одлука партије ваша политичка каријера је доведена у питање и ви нисте лојалан „партијски војник“. Слободан Јовановић је истицао да политичке партије пате од недостатка унутрашње демократије и да добијају окошталу структуру „друштва за експлоатацију власти“.

5

Очигледно је да странке гуше слободну мисао и креативност појединаца и да захтевају конформизам и осредњост.“Они су цареви без одела: њихова обећања су лажна, а њихова решења не раде”“Они су цареви без одела: њихова обећања су лажна, а њихова решења не раде” Шта је алтернатива политичким партијама? Веома тешко је одредити нешто што би представљало праву алтернативу политичким партијама, неки вид ангажмана који би вам понудио више, а уједно да будете у могућности да доносите одлуке о важним питањима као што то раде политичке партије.

Цивилни сектор је један од видова да се обуздају мане и бахатост политичких партија, али организације цивилног друштва нису права алтернатива. У трагању за алтернативом једини начин да останете слободномислећи, да сачувате лични интегритет и достојанство, јесте да на сваком кораку дискредитујете и подсмевате политичке партије и лидере партија. У Србији је политичка сатира увек била веома инспиративна, све што су написали Домановић, Нушић, Ћопић и други, имало је један вид алтернативе политиканству.

Да би избегли страначку послушност добро је прихватити се Карстенове реченице у уводу за књигу “Демократија – мит и стварност” на рачун демократских политичара: “Они су цареви без одела: њихова обећања су лажна, а њихова решења не раде”.Да су обичне, а често и дубокоумне шале, озбиљан ударац у легитимитет политичких лидера и политичких елита огледаних у партијском систему говоре и Орвелове реченице: “Прљава шала је врста менталне побуне” и “Сваки виц је једна мала револуција”.

Академски круг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s