Мађарска ултра десничарска организација „Јобик“, отворила седиште у Суботици …

Савез војвођанских Мађара је запрепашћен и осуђује отварање канцеларије мађарске десничарске организације Јобик у Суботици.

Након што је јуче десничарски Јобик отворио у Суботици своју канцеларију, из СВМ-а су тој и оним странкама војвођанских Мађара, за које тврде да су се „постројиле иза Јобика чекајући свој политички плен“, поручили да војвођански Мађари никада нису и неће бити протагонисти ни српског национализма, нити мађарског национализма.

„Протеклог викенда отварањем своје канцеларије у Суботици једне, по погледима и ставовима, крајње десничарске странке јесте чин, сувише познат војвођанским Мађарима још из деведесетих година, када су други, конкретно српски екстремисти, желели искористити војвођанске Мађаре као топовско ђуле, послати их на погрешно ратиште, у циљу остваривања сопствене, себичне, дискриминаторске политике“, наводи се у саопштењу ове партије.

СВМ најоштрије осуђује руководство Јобика, зато што, како се наводи, „покушавају себе промовисати у Војводини и себи крчити пут до бирача искоришћавањем младих људи, старих једва двадесет година“.

„Они одлазе кући, а наша деца остају овде. Не дозволимо никоме, ни Јобику, нити војвођанским сателитским странкама Јобика да граде свој политички капитал узбуркивањем и искоришћавањем осећаја националног поноса мађарске деце у Војводини“, поручују из СВМ.

Поводом предстојећих парламентарних избора у Мађарској, у овој странци наводе да су спремни да разговарају са свим политичким странкама из Мађарске, који уважавају, а не искоришћавају вредности узајамне припадности Мађара и специфичан положај војвођанских Мађара који живе у мањини, док дијалог неће водити с „екстремистичком политиком“.

„Морамо живети и живимо заједно са Србима, са другим аутохтоним мањинама, са избеглим и расељеним лицима из бивше Југославија, па затим са територије Косова, са косовским Ромима који су протерани из Западне Европе, што је свакако изазован задатак како у свакодневном животу, тако и у политици. Не треба нам нико, чак ни из Мађарске ко долази, да са својим неодговорним понашањем изазива пожар, а затим одлази кући“, наводи се у саопштењу које је потписао председник СВМ Иштван Пастор.

Јобик – Покрет за бољу Мађарску је националистичка политичка странка крајње деснице у Мађарској.
Странка себе описује као „принципијелну, конзервативну и радикално патриотску хришћанску странку“, чија је „основна сврха“ заштита „мађарских вредности и интереса“.

С друге стране, академици, различити медији и политички противници оптужују Јобик за фашизам, неофашизам, неонацизам, расизам, антисемитизам, мржњу према Ромима и хомофобију.

По броју посланика у Парламенту Мађарске и Европском парламенту, Јобик је трећа по снази странка у Мађарској.

Тањуг

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s