Пензија Николе Тесле – чек за пензију коју је Никола Тесла добијао …

Никола Тесла је добијао пензију од Краљевине Југославије. Објављујемо ексклузивно – пензија Николе Тесле и чек који је примао

Никола Тесла је био веома поносан. Одбијао је новчану помоћ од приватних лица и добротвора који су ценили његов рад и допринос свету, чак и од оних које је он сам поштовао. Одбијао је и помоћ од стране компанија.

У писму упућеном од јануара 1935. генералном конзулу Југославије у Њујорку, господину Јанковићу, Никола Тесла га је молио да извести Михајла Пупина, да би сваки покушај новчане помоћи сматрао тешком увредом, и као знак да је дошао крај његовом стваралачком раду, али су га са тешком муком наговорили да прима доживотну пензију од владе Краљевине Југославије у висини од 600 долара месечно, како би могао да плаћа боравак у хотелу и има за живот. Тако је пензија Николе Тесле заслуга Краљевине Југославије.

Ево како је изгледао један од чекова за пензију који је добијао Никола Тесла. Види се рукопис и потпис Николе Тесле на чеку. Оригиналан чек се налази у Медјународном Центру за истраживање наследја Николе Тесле у Београду.

Фото: Пензија Николе Тесле исплаћена чеком
Извор: www.teslaheritage.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s