Попуст за преподневно умирање …

Помало морбидно звучи захтев ЈКП „Гробља“ да Крагујевчанина који умре између седам и три поподне, превозе до гробља за 2.246 динара а оног који премине ноћу за 4.494 динара

Крагујевац – Пљуште захтеви комуналних предузећа за повећање цена услуга. После „Водовода“, који цене сваке године усклађује са растом трошкова на мало, на адресу Градског већа недавно је стигао и захтев ЈКП „Чистоћа“, које сматра да њихове цена треба да порасту 20 одсто.

Ако се у обзир узме и намера „Енергетике“ да цену топлотне енергије обрачунава по новом систему, утрошку а не квадратури, због чега су неки потрошачи добили вишеструко веће пробне рачуне, многи Крагујевчани ће вероватно пожелети да нестану са овог света. Међутим, тек ту их чека непријатно изненађење, пошто су „Градска гробља“ упутила захтев да цене превоза и укопа покојника порасту чак 25 одсто.

Иако је реч само о захтевима, извесно је да ће цене порасти, будући да руководиоци предузећа овакве одлуке никад не доносе сами, већ када за њих добију одобрење оних који су их на та места и поставили. Могуће је само да цене буду нешто ниже него што то стоји у захтевима, као што се то десило у случају „Енергетике“, која је тражила повећање од 17,9, а добила сагласност за 14 процената.

„Водовод“ је тражио повећање од 5,5 одсто, али ни то није мало ако се зна да Крагујевчани плаћају скупу воду. Тренутна цена кубика је 63,10 динара, што је готово 40 динара више него у Јагодини. Према оцени руководства овог комуналног предузећа, вода мора да поскупи јер су скочиле цене струје и хемикалија за пречишћавање.

У ЈКП „Чистоћа“ сматрају да цена одвожења смећа треба да порасте за обе категорије, па ће домаћинства убудуће плаћати 5,14 динара по метру квадратном, а привредници 9,78. Заједно са том ставком, која ће бити већа и за сеоска подручја, ово предузеће је решило да поскупе димничарске и услуга азила за псе, такође за 20 одсто.

Од ових бројки може да се заврти у глави, али проблеми настају тек када се у прорачун унесе и захтев ЈКП „Градска гробља“. Повећање цене 25 одсто значи да ће сахрана коштати 9.146 динара, а уколико се, не дај боже, приликом копања раке наиђе на бусење или бетон, због отежаних околности родбина покојника мораће да издвоји 13.720 динара.

Пошто покојнике претходно треба превести до гробља, у захтев за повећање укалкулисана је и та услуга. А када се погледа предложени ценовник, Крагујевчанима ће бити најбоље да умиру од седам ујутру до три по подне, пошто је у том периоду превоз нејјефтинији, 2.246 динара. Превоз од 15 до 22 сата кошта 3.370 динара, а ако неко умре током ноћи, његов превоз ближњи ће морати да плате 4.494 динара.

У образложењу захтева „Градска гробља“ наводе да трошак погребних услуга не утиче на животни стандард грађана, јер се, како кажу, појављује тек сваке петнаесте године. Цене нису мењане годинама и повећање од 25 процената било је неминовно, сматрају у овом предузећу.

Имајући у виду „депласираност постојећих цена“, „Градска гробља“ су решила да неке друге услуге буду дупло скупље, па ће тако закуп гробног места на период од десет година коштати 3.226 динара.

У Крагујевцу, међутим, није само смрт скупа. Обданишта у овом граду најскупља су у земљи, а месечни боравак детета у вртићу кошта 11.000 динара. Ту цену, додуше, плаћају само родитељи са „високим платама“, оним изнад српског просека. Али таквих је у Крагујевцу мало, свега пар процената, кажу у Установи за децу „Нада Наумовић“.

Б. Карталовић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s