17 историјских грешака у серији Равна гора …

Прва сезона серије “Равна гора” завршена је, а одређене грешке које су сценаристи превидели, изазвале су негативне коментаре гледалаца. Ево неких од грешака.

Представљамо неке од грешака у серији, које су приметили гледаоци, али и историјски стручњаци.

1. Први дан немачког бомбардовања Београда, 6. април 1941. био је недеља, али је у филму представљен као радни дан. У позадини се виде олистала стабла, јер је серија снимана у лето, док је у реалности Априлски рат вођен у рано пролеће.

2. У стварности, ађутант Боре Мирковића био је капетан прве класе, Славко Стеберњак, у серији са презименом Кастратовић. Он је емигрирао из земље, док је у серији остао и придружио се жандармеријској групи полицијске управе при Комесарској управи Милана Аћимовића.

3. Централна личност серије пуковник Драгољуб Михаиловић, приказан је од почетка са брадом, иако је почео да је пушта тек после слома устанка у Србији и почетка немачких потера, у зиму 1941/1942.

4. Академик Слободан Јовановић у првој епизоди серије ословљава Винстона Черчила са “сер”, који је ту титулу добио тек 1953. године.

5. У серији је генерал Бора Мирковић приказан како носи сабљу. Официри пилоти Краљевине Југославије нису носили сабље већ официрске бодеже.

6. Бригадни генерал у серији на рукавима има три розетне које су ознаке за армијског генерала, али је требало да има једну генералску шестокраку розетну.

7. У сцени у штабу који се налазио у Хан Пијеску, везиста зове аеродром Батајница, док се предратни аеродром се налазио у Земуну. Аеродром у Батајници изграђан је после Другог светског рата.

8. Немачки официр и лекар који испитују потпуковника Укмара носе капе и еполете Вермахта, али имају око врата ознаке Вафен-СС-а.

9. Војник Милисав носи митраљез МГ-42, који није био направљен до фебруара 1942. године. У сцени кад Немци прегледају заробљене војнике, испред стоји исти митраљез. Капетан Узелац носи аутомат МП-40 који исто није био у инвентару југословенске војске.

10. У сцени, која се одвија 21. априла, у којој војник разговара са мајором Мирком Станковићем, војник каже да Дража не једе месо јер је петак и пости, док је у стварности 21. април био понедељак.

11. Пуковник Михаиловић користио је искључиво лулу са дуваном, док се у петој епизоди види сцена у којој пуши цигару са муштиклом.

12. У шестој епизоди се појављује камион ФАП који је први пут произведен 1953. године.

13. У осмој епизоди Јосип Броз Тито стиже маја 1941. у Земун немачком ратном локомотивом из 1942. године, а дочекује га Крцун. Тита је у Земуну дочекао Владислав Рибникар, а не Крцун и Веселинка Маслинска.

14. Даворјанка Пауновић Зденка дошла је са Титом из Загреба. Крцун није имао аутомобил, јер је возачки испит положио после рата.

15. Састанке политбироа Тито није држао ван Рибникареве куће.

16. Коча Поповић је у фебруару или марту 1941. био искључен из КПЈ због лошег држања пред класнима непријатељем, а поново примљен у септембру, па се сигурно није састајао са Титом и врхом КПЈ у Београду маја 1941. Ово искључење му је после рата обрисано из биографије. Веселинка Маслинска и Јоахим Јаша Рајтер су испратили Тита на ослобођену територију.

17. Кретање пуковника Михаиловића кроз шуму са групом бораца у деветој епизоди прати обавештење у углу екрана да се радња дешава у Калуђерским барама на планини Маљен. Калуђерске баре су на планини Тари.

Positiveradios.net

Једно мишљење на „17 историјских грешака у серији Равна гора …

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s