Смрзнута завера …

Мрзну се Амери, као да су опет започели хладни рат. Ако хоће Сибир, ето им га, али у дубини своје територије. Американци су, у ствари, статисти у новом Спилберговом филму катастрофе, али им то још није јављено. Стивен, наиме, не мисли да плаћа толике статисте.

Залеђени Нијагарини водопади делују као коначни доказ најаве пропасти Америке какву познајемо, па поприличан број овдашњих метеоролога аматера, који ликују над климатском катаклизмом која је САД претворила у замрзивач, већ наручују дежурне нарикаче за сахрану највеће глобалне силе. А оне ће на погреб стићи клизаљкама, преко залеђеног Атлантика.

А шта ће се, у међувремену, дешавати у Србији? Па, погледајте напоље. Чекају нас калифорнијске, благе зиме, док се Амери врте у поларној центрифуги…

Овдашњи антиамерички футуристи и теоретичари, који се радују несрећи обичног света широм САД и при томe куну, пошут надахнуте Вjерице Радете, чак и кад не устану на леву ногу, подсмевају се заправо нечему што не познају.

И Американци су људи, па их изненади снег у јануару. Друго, метеоролошки фанатици који најављују ново ледено доба, очекујући да оно уништи Американце као диносаурусе, не знају да то доба никада неће наступити. Глобално загревање доноси нешто сасвим супротно: и зиме и лета ће бити све топлија. Овакве америчке зиме су се раније понављале на сваких пет, шест година. Као и оно, српско ледено доба, од пре две године. Сада се такве небеске хаварије дешавају на – двадесетак лета.

Али, људи понекад не само да заборављају, већ и они којима се чини да су на страни добра, олако склизну у малициозност, баналност и вуду-занимацију. Није неки службеник из Албукеркија коме отпадају уши од зиме, крив што нас је НАТО бомбардовао.

Нису, такође, ни малолетни син и супруга команданта „Шкорпиона” Слободана Медића, криви за ужасне ратне злочине које је починио њихов отац и муж. Али, када је све троје недавно погинуло у саобраћајној несрећи, поприличан број читалаца на порталима препознали су то као божју вољу.

Слободан Медић, осуђен на 20 година за најтеже злочине, био је један од највећих грешника у модерној српској историји, симбол свега онога што не желимо да будемо ни у најружнијим сновима. Зато је Србија била згрожена, можда и више од остатка света, када је гледала видео-запис свирепе егзекуције шест испребијаних бошњачких дечака. До објаве тог снимка, Срби су видели себе као колективне жртве којима пуцају у потиљак. После злочина Медићеве јединице, схватили смо да и међу нама постоје они који туђу децу бацају у стратишта.

Не пожелимо, зато, никада зло другима. То би нас посаветовао и онај који одозгоре види све.

Александар Апостоловски

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s