Или је 14. јануар свима државни празник или није …

Влада Србије још увек није донела препоруку о томе да 14. јануар – Српска нова година – буде нерадни дан, али ће се након министарске седнице у петак коначно знати хоће ли запослени у јавном и приватном сектору добити могућност да у уторак не раде.

Наиме, за прошлу Српску нову годину Влада Србије је крајем 2012. године, а на предлог председника Србије Томислава Николића, донела препоруку да 14. јануар буде нерадан. Та препорука није била обавезујућа за послодавце, нити су постојале санкције у случају њеног неспровођења. Међутим, све јавне службе и предузећа прихватили су је оберучке и тог датума прошле године нису радили. У исто време, приватни послодавци нису поштовали препоруку, осим малог броја изузетака, те су њихови запослени имали радни дан као и сваки други.

Како је „Дневнику” речено у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике, они не могу тренутно тумачити ко би могао да не ради овог 14. јануара и под којим условима јер таква одлука још није донета, а она од прошле године више не важи. Наиме, тек када Влада Србије одлучи, Министарство рада, запошљавања и социјалне политике ће издати званично тумачење о томе на кога се и под којим условима препорука односи.

Напомињу да је прошле године послодавцима било остављено на вољу да поштују Владину одлуку, како у погледу тога да се 14. јануара не ради, тако и у вези с исплатом одговарајуће дневнице за оне који су тог дана ипак морали да дођу на посао.

По мишљењу ресорног министарства, уколико Влада Србије и ове године одлучи да посебном препоруком 14. јануар, из традиционалних, верских па и угоститељско-туристичких разлога, прогласи за нерадни дан, било би најбоље да се иде на измену Закона о државним празницима и да се тај датум, поред постојећих, уврсти као званични државни празник. То би, како објашњавају, било много боље и праведније него да се сваке године понавља препорука Владе Србије. С друге стране, званичним проглашењем тог дана за државни празник, сви запослени, без обзира на то да ли је реч о јавном или приватном сектору, били би изједначени у правима и могућностима, па се не би догађало да 14. јануара не ради ниједна јавна служба, установа и предузеће, а да сви који раде код приватника морају да дођу на посао.

Наиме, прошлогодишња пракса је показала да је веома мали број приватника дозволио својим запосленима да тог дана буду слободни, а они који су радили – за то нису били посебно плаћени. Уосталом, тако је увек када је реч о необавезујућој препоруци – она се радо примењује у јавном, а никако у приватном сектору.

Љ. Малешевић

Објављивање у Службеном гласнику

Ваља подсетити на то да је прошлогодишња одлука, односно препорука Владе Србије да 14. јануар због прославе Нове године по јулијанском календару буде нерадан, објављена у „Службеном гласнику Србије” од 31. децембра 2012. године. Дакле, две недеље пре него што се празновало. Сходно томе, и одлука о евентуалном овогодишњем нерадном 14. јануару морала би бити објављена у „Службеном гласнику Србије”, а пошто је до празника остало свега четири дана, велико је питање да ли ће се испоштовати прошлогодишња процедура, као и да ли ће приватни послодавци на време бити обавештени о могућности да им радници тог дана не раде.

Дневник

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s