Србија 2060: Бела куга враћа нас у 1927, сваке године 40.000 људи мање …

Сваке године је 40.000 мање рођених него умрлих. Парови се све касније одлучују да оснују породицу, а миграције се не заустављају. Ако се тај тренд настави, 2060. ће нас бити као 1927. године.

Бгд – Становништво у Србији спада међу најстарије популације на свету, јер се више од пола века суочава с недовољним рађањем. Сваке године у нашој земљи нестане једна општина величине Ћуприје. Ако се тако настави и остваре претпоставке демографа, број становника Србије би 2060. године био сведен на 4,9 милиона, односно за трећину мање него сада!

Празно село је прави симбол све празније Србије. У Зоровцу код Лесковца, са само три домаћинства, ни пута ни воде – извор је километар далеко.
„Да је снег не бисте могли да дођете да нас видите“, отпоздравља становница Зоровца.

Сваке године 40.000 је мање рођених од броја умрлих, старији смо од просечног Европљанина. Жене се касније одлучују да рађају, најчешће између 30 и 34 године, а миграције се не заустављају. Демографи у обзир узимају неповољне друштвено-економске прилике у земљи, не прогнозирају побољшање – отуда претпоставка да ће наредних десетак година бити настављен пад фертилитета.

„Ако би се те претпоставке оствариле онда би Србија 2060. године имала 4,9 милиона становника, враћамо се на број становника из 1927. године. Да би била проста репродукција потребно је да свака жена роди 2,1 дете у просеку, да би била замена генерација“, објашњава демограф Владимир Панев. Да би се то десило нужни су економски предуслови, свесни су и демографи и политичари.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић каже да неће толерисати ствари попут отпуштања трудница. Док је он председник парламента, тврди, жестоко ће се супртостављати таквим покушајима.
„Све касније се одлучују да имају потомство, али зато што је тежа економска ситуација, него пре 30 година. Морамо да преокренемо тренд и да помогнемо да у земљу дођу инвестиције и отворе радна места која ће младе људе запослити“, додаје Стефановић.

„У нашој кући је пуно среће зато што има толико деце“, каже једна од шесторо деце породице МИладиновић из централне Србије. Мајка Тања Миладиновић каже да пето и шесто деце не постоје нигде за државу и да за њих нема дечијег додатка.

„Стално причамо о некој белој куги. Ја нисам родила децу да ми држава помогне“, прича Тања Миладиновић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић истиче да је наталитет тема број један.
„Надам се да ће наши министри, који нису још порадили на томе, имати довољно времена да покажу своје опредељење за реализацију тих циљева“, додаје Дачић.Ако се узме у обзир висока пројекција, односно нагло повећање фертилитета, Србија би и у том случају имала милион становника мање 2060. године.

Курир

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s