Најбољи блогови у Србији …

(Илустрација: Гугл)

Који су то најбољи блогови у Србији и блогери који завредјују пажњу

  • Прво смо хтели да направимо своју листи Који су то најбољи блогови у Србији али смо брзо одустали од те идеје због политичке коректности према колегама блогерима. Наиме, ван те наше листе најбољих блогова нашло би се неколико популарних блогова које једноставно не стижемо да читамо, због тога што нас мало интересује тема и садржај тог блога, или нам не одговара сензибилност аутора и како пише.

То је специфичност блогова и блогера, могу бити широко популарни и утицајни али их ипак неко не прати и не чита. То је стога што су блогови доста личне визије света од стране блогера са којима се неко од читалаца не мора и неће сложити. Зато је свака листа Најбољи блогови у Србији осудјена на лични укус жирија, онога који оцењује.

Зато смо решили да не одлучујемо ми сами који су то Најбољи блогови у Србији већ да понудимо публици листе блогова, па нека свако бира онај блог и оног блогера који му се допада. Кроз истраживање разних блогера и блогова доћи ће до својих фаворита. Напомињемо да у ове листе нису ушли Блог Б92 и блог Блица, а посебно су блогери са Б92 живахни. Или на пример Пешчаник.нет, који би се могао сматрати политичким блогом друге Србије, баш као и НСПМ.рс прве Србије.

Такодје, блогови су спонтано почели да се групишу у неке категорије као што су пословни блогови, гастрономски, лифе стyле, здравствени, модни, књижевни, фото блогови, и тако редом, зависно од превасходног избора тема. Чак и у тим општим сегментима има подгрупа блогова. Тиме би квалитетна листа најбољих блогова и блогера морала да има неколико табела.

Одустали смо од те идеје прављење листе блогова. Блогови су на развијенијим тржиштима посао сам за себе. Добри и успешни блогери живе од блоговања. На просторима еx Југославије је то реткост. И дуго се неће на том плану ништа суштински променити. Тако да је довољно да само скренемо пажњу на блогове и блогере као важан део медијске сцене.

Топ листе најбољих српских блогова

Најбољи блогови у Србији по посећености се могу видети на листи сајта Снајпер. Тај сајт тачно по Google Analytics-у мери број посетилаца на сајтовима и блоговима и ту имате меру колико је неки блог посећен или не.

www.snajper.rs

http://www.snajper.rs/index.php?r=blog

Најбољи блогови у Србији по утицају на публику који се рачуна бројем лајкова и ретвитова на неки текст се може видети на сајту Peekmedio. Сад, то је неразјашњено питање колико је неки сајт или блог утицајан тиме што има лајкове и ретвитове, али ипак је неки показатељ интересовања и реакције публике.

www.peekmedio.com

http://www.peekmedio.com/prikazblogova/

Најбољи блогови у Србији се налазе и на разним блог агрегатима као што су:

ttp://www.blogoslavija.com/

http://planetoid.srpski.org/

Некада је на овој листи блог агрегата био и Блогодак као и регионални Блогостај, затим Бузилла, али су се у медјувремену ти блог агрегати након неколико година рада угасили. И то говори како је посао са блоговима тежак.

Одлични блогови који нису на листама блог агрегата

На крају вам морамо искрено рећи да се можда за вас најбољи српски блогови или блог не налази на овим листама, јер није тамо пријављен. И то се деси, јер блогер не зна за те листе или неће да се пријави.

На пример, ми вам скрећемо пажњу на неколико блогова који су нама драги а нећете их наћи на листи Најбољи блогови у Србији:

Блог који разбија митове и заблуде о чудесним дијатама и магичним лековима који наводно лече тешке болести:
http://zoran-vujcic.blogspot.com/

Можда и најбољи пословни блог у Србији:  http://www.mcb.rs/blog/

Свакако најбољи политички блог у Србији – то јест wеб магазин:  http://www.nspm.rs/

Драгоцен блог о кинеској философији:  http://biserdobisera.net/

Можда не најбољи књижевни блог у Србији али свакако вредан читања:  http://www.blogograd.org

Жив, атрактиван, поучан и можда најбољи православни блог и сајт који интерактивно води отац Гаврило из манастира Лепавина годинама уназад:  http://www.manastir-lepavina.org/

Веома занимљив и садржајан блог о класичној музици: http://www.zanimljivamuzika.com/

У сваком случају има сјајних блогова и блогера, многима од њих се човек треба дивити због истрајности и упорности да опстану, јер на жалост наше дигитално тржиште слабо финансијски подржава рад и развој блог сцене. И онда се све своди „колико пара толико и блоговања“, мада мислимо да у овом случају блогери пружају далеко више него што добијају новца.

Заправо, данас у Србији, блогови су једини светионици корисних и вредних информација, с обзиром да су сви маинстреам медији постали униформни и препознатљиви по истим информацијама и истом стилу таблоидизације живота.

Башта Балкана

И неизоставни блог који служи ИСКЉУЧИВО за нервирање комшија и сви’ остали’ душмана из мог окружења је овај на ком сте управо!
>;)

3 мишљења на „Најбољи блогови у Србији …

  1. Ne verujem da postoji realan način za izbor najboilji blogova u Srbiji. Prvo, zato što još nigde ne postoji apsolutno potpuna evidencija blogova, a zatom i – zato što mnogi blogovi nisu prijavljeni za ovu vrstu verifikacije koju ste linkovali, pa zato što neke od tih verifikacija nisu baš pouzdane, pa zato… Operisana sam od takmičarskoh duha i ne govorim o svom ili svojim blogovima, ali želim da napomenem da među takozvanim malim blogovima ima blogova izuzetno kvalitetnih, jako čitanih i svakako zanimjivih.Samo su nastali malo kasno ili njihovi vlasnici ne žele da se eksponiraju ili i ne znaju kako da se predstave javnosti. Recimo, profesor Vujčić je na jednom od tih sajtova odmah zauzeo 18. mesto, a nije ni znao da postoji dok mu nisam predložila da se učlani.Samo retki blogeri kao on i Jelena Radovanović, koji zaista imaju i umeju šta da pokažu i kažu, isplivaju tako brzo i zauzmu vodeće pozicije i svaka im čast na tome – takvi su to i zaslužili.

  2. Stvarno treba dosta znanja da bi se uspešno administrirao jedan kvalitetan blog. Ne slažem se baš sa izborom ali ajde sad da ne ulazimo u tančine. Nadam se jednog dana da će i moj blog i sajt http:\\www.slusalica.net Biti proglašeni za najbolje.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s