Између две ватре …

Није потребно бити стручњак за међународне уговоре о енергетици да би се разумела озбиљност проблема који нам је поставио г. Етингер, комесар ЕУ за енергетику. Упозорио нас је да уговор са „Гаспромом”, о изградњи „Јужног тока” (ЈТ), кроз Србију, иначе користан, није у складу са трећим енергетским пакетом ЕУ, па га треба ревидирати, јер би могао оптеретити приступне преговоре и постати кочница европском путу Србије.

Русија оспорава захтев уније, али је изразила спремност да о томе преговара и, како је наведено, већ је понудила компромисни предлог, о чему ће извесно бити речи на предстојећем ЕУ-РФ самиту идућег месеца у Бриселу. Досадашња искуства дају основа за очекивање да ће два велика партнера не само у области енергетике, пронаћи компромисно решење које ће се односити и на уговор о нашем делу гасовода

На питање зашто је једино Србији која још није члан ЕУ, а Споразум о ЈТ потписала је пре увођења правила трећег енергетског пакета, послато такво упозорење, у овом тренутку, осим општих осврта, нема коментара ни валидних одговора, а јавност има право на јасну и проверљиву информацију о том капитално важном питању и за напредовање ка ЕУ и за неометану економску сарадњу с Русијом.

Чињеница да шест осталих потписница Споразума о ЈТ остају по страни, овде изазива подозрење и даје материјал заговорницима теорије завере о још једној уцени Србије из Брисела. Они у томе виде тест ЕУ о спремности Србије да по сваку цену постане члан уније. Алтернатива томе јесте да се неприхватањем захтева ЕУ Србија нађе пред границом преко које не може…

Занимљива је и претпоставка да је Брисел ову поруку упутио Србији као најслабијој карики међу земљама потписницама ЈТ да би према нама тренирао строгоћу а недисциплинованим чланицама ЕУ дао пример и послао озбиљно упозорење. Инсистирањем на издвојеном третирању случаја Србије, без обзира на нама непознате мотиве, унија очигледно врши правно насиље над сопственим правилима и доводи у питање вредности на којима почива.

Ако наиме држи до владавине права, Брисел ће морати да прихвати чињеницу да је Србија, као и друге земље учеснице, уговору о ЈТ приступила пре доношења нових правила трећег енергетског пакета, дакле у доброј вери, па је накнадно донет пропис не може обавезивати. Супротно се може тврдити само уз правну гимнастику и позивањем на посредне доказе, на шта указује и већ постављено питање зашто ЕУ, иако од почетка упозната са споразумима земаља-чланица о ЈТ, тек сада поставља питање њихове ваљаности и захтев за њихову ревизију према новим правилима.

Тешко је отети се утиску да унија, претњама Београду, настоји да тестира руски утицај у Србији и преко ње сређује рачуне с Москвом, па је право чудо што још није постављено питање да ли је Бриселу потребна још једна Украјина. Иако се тиме даје превелики значај улози Србије у тој великој игри, одсуство добре воље Брисела и уверљивих објашњења наших власти угрожавају растући тренд подршке домаће јавности евроинтеграцијама. Утолико пре што је Србија у статусу кандидата рањива и не располаже могућностима којима располаже ЕУ.

Претња да ће ЈТ бити уведен у предприступне преговоре Србије с ЕУ, иако сумњиве основаности, опасна је, па се не сме багателисати, као што су то неки званичници покушали. Треба јој приступити рационално, али не као избор између чланства у ЕУ или остајања при оспореном уговору. Јесте лакше препустити ЕУ и Русији да саме реше спор, као да ми с тим немамо ништа, али то ће нас изложити покушајима притиска обеју страна. Уместо да се тако нађемо сами на чистини, између две ватре, много је рационалније да, без одлагања почнемо консултације с другим потписницима уговора – чланицама ЕУ. У међувремену, као што је наговештено, док трају преговори између Москве и Брисела, за све потписнике ваља очекивати компромисно решење.

Члан Форума за међународне односе Европског покрета

Јован Илић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s