Теорије завере за које се испоставило да су истините …

Сигурно сте у неком тренутку свог живота налетели бар на једну теорију завере која вас је заинтересовала. Има их отприлике исто колико и маштовитих људи на свету, а неке од њих тако су прецизно сковане да су успеле да залуде масе.

Ипак, многи ће одмахнути руком јер сматрају да у њиховим животима постоје важније ствари од бриге о тајном тровању из ваздуха или чињенице да су најбогатији људи на свету уједно и гмазови са светлећим очима.

Ипак, на страници Criminal Justice Degree Hub, која је посвећена едукацији у праву, објављена је графика која приказује теорије завере везане за америчку Владу за које се на крају испоставило да су биле истините.

  • Пиштољ за срчани удар

Теорија: Влада је осмислила пиштољ који може да проузрокује смртоносни срчани удар.
Истина: ЦИА је осмислила тајно оружје 60-их и 70-их. Из њега је могла да буде испуцана мала отровна стрелица која би узроковала срчани удар. Могла је да пробије одећу и за собом не остави никакав други траг осим црвене тачкице на кожи. Жртва би имала осећај као да ју је убо комарац. Отров је био брзо разградив па на обдукцији не би могао да се открије.

  • Операција „Птица ругалица“

Теорија: ЦИА шпијунира америчке новинаре и контролише медије.
Истина: Операција „Птица ругалица“ била је ЦИА-ина операција у којој су се шпијунирали новинари у Вашингтону 1963., 1972. и 1973. године. Прислушкивани су им телефони и пратило се њихово кретање. Осим тога, плаћало се да пишу позитивне чланке о ЦИА. Барем један део Операције рађен је у сарадњи с главним државним адвокатом, Министарством обране, и шефом ДИА-е.

  • Отровани алкохол

Теорија: ФБИ је тровао алкохол за време прохибиције.
Истина: Будући да су људи проналазили начине да сами направе алкохолна пића, Влада је променила формулу индустријског алкохола. Било је обавезно да 10 посто производа буде отровни метилни алкохол.

  • Кобна вакцина

Теорија: Људи су вирус који узрокује рак добили путем заражене вакцине против дечје парализе.
Истина: Овај је вирус повезан с многим врстама рака (иако није 100 посто сигурно да га он узрокује). Недуго након откривања вируса, научници су открили да је њиме загађена вакцина. Процењује се да је 10 до 30 милиона људи било изложено овом вирусу након примања вакцине. Више од 98 милиона људи примило је вакцину пре него што се открило да је она контаминирана.

  • Геј бомбе

Теорија: Војска је покушала да осмисли бомбу која би непријатељске војнике направила „сексуално неодољивима“ њиховим колегама.
Истина: 1994. године америчке војне снаге разматрале су могућност употребе феромона у оружју. Предлог је направљен на шест година и 7,5 милиона долара дато је за ово истраживање којим је покушало да се открије да ли је могуће да женски феромони узрокују биолошку реакцију међу трупама. У предлогу је стајало и да би војницима који су под утицајем њиховим колегама били „сексуално неодољиви“, што би потенцијално довело до хомосексуалног понашања.
Привлачност која не би могла да се контролише учинила би да војници буду слабији у борби.

24 сата

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s