Бити лош …

До сада сам много пута срео Волтера Вајта ван ТВ екрана. Пуна их је Србија

Питање гласи: да ли се рађамо добри или такви постајемо? Може и обрнуто: да ли су лоши људи такви од рођења? Постоји ли неки генетски код који нам предодређује какви људи ћемо бити? Да ли су велики злочинци попут Хитлера, Нерона или Чарлса Менсона то постали током живота или је зло у њима исконско? Да ли је доброта која је просто исијавала из људи попут мајке Терезе и патријарха Павла нешто за шта су били предодређени? Да ли се хероји попут Срђана Алексића рађају или их, као у његовом случају, одређује један тренутак, једна одлука у животу?

Постоји латинска сентенца која каже: „Corruptio optimi cuiusque pessima.”

Увек се нађем на муци када треба исправно да преведем неку мудрост старих Латина, као да су намерно писане да буду двосмислене. Ова сентенца се најчешће преводи као: „Кад се добар човек поквари – постаје најгори.” Мада би превод могао да буде и „Поквареност најбољих је најгора ствар.” Да ли је заиста тако?

Недавно се завршила са емитовањем ТВ серија „Breaking Bad”, која је код нас преведена као „Чиста хемија” јер је њен главни јунак професор хемије који, када сазна да се налази у терминалној фази рака плућа, одлучује да пређе на другу страну закона и почне да производи кристал мет. Серија је оборила многе рекорде гледаности, узела силне награде и, попут „Сопранових”, редефинисала појам серијског програма на телевизији и постала поп-културни феномен. Њен главни јунак, професор Волтер Вајт (у сјајном тумачењу Брајана Кренстона) смушени је професор хемије који ради два посла не би ли прехранио породицу, трудну жену и сина полуинвалида. Његов живот сачињен је од компромиса и понижења, некада перспективни научник, сада је лузер који другима служи као отирач. Нема више амбиција, нема снова, нема ни наде ни права на наду, што би рекао Андрић, само борба за голу егзистенцију.

Звучи познато, зар не?

И у целој тој муци, професор Вајт одједном пукне и одлучи да учини нешто са оним што му је остало од живота. Тај процес није револуција већ еволуција, његов прелазак на тамну страну силе је лаган, спор, али неумољив… И тако је можда било и са другима. Мало-помало, човек одбацује моралне норме којима се руководио током живота као изношену одећу. И када коначно остане потпуно го, он се суочава са суштинским стварима у животу.

Не свиђа ми се превод наслова серије. „Чиста хемија”. Мислим да је адекватнији превод – „Бити лош”.

Шта треба да се догоди човеку да одлучи да пређе на другу страну?

До сада сам много пута срео Волтера Вајта ван ТВ екрана. Пуна их је Србија. Срећем их и данас… На улици, у аутобусу, у редовима испред шалтера… Понижени, измучени, остарели, невољени, непотребни, очајни, бесни… Сваки од тих људи је попут темпиране бомбе и само је питање времена и околности када ће неко од њих да одлучи да му је свега доста и да једноставно – постане лош. Наравно, не морате да почнете да кувате кристал мет, попут Вајта. Можете да кренете с нечим много мањим, да закинете неког за ситну лову, да позајмите па да не вратите, да забушавате на послу, да запослите дете преко везе, да се учланите у политичку партију, да прођете на црвено светло… И тако, мало-помало, од доброг човека се искроји лош.

Питам се каква би серија „Breaking Bad” била да је којим случајем снимана у Србији?

Професор гимназије оболева од леукемије узроковане свакодневним стресом, лошом исхраном и осиромашеним уранијумом и почиње да „кува” екстази за своје ђаке… Мало-помало и он постаје један од највећих нарко-босова у граду. Ствара своју екипу од бивших ђака који немају перспективу у овој и оваквој држави, затим шири екипу… Придружује му се колега кога даве кредити, па стари друг са студија који је на бироу већ десет година. Онда оснивају сопствени ганг, дижу причу на виши ниво, купују себи политичку странку по избору и пар нових џипова. Финансирају турбо-фолк певаљке, парламентарне изборе и перспективне фудбалере. И успевају да нађу своје место у друштву које је посрнуло и у свету који их је издао.

Али, некако, у целој тој причи, они и даље преиспитују себе…

Бити добар? Бити лош? Питање је сад.

Дејан Стојиљковић / Политика

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s