Анеуризма проширење артерија …

Шта је анеуризма и како настаје проширење артерија. Узроци, симптоми, дијагноза и лечење анеуризме

Анеуризма или проширење артерија – узрок, симптоми, лечење анеуризмеАнеуризма је проширење неког крвног суда најчешће артерије, до кога долази због постепеног смањивања чврстине и еластичности зидова крвних судова. Анеуризма је дегенеративно обољење које се код највећег броја пацијената јавља на аорти (главној и највећој артерији у организму) као и артеријама главе или удова. Анеуризма има подмукао ток, често без приметних симптома све док не наступи пуцање крвног суда, када је лечење тешко, а прогноза углавном лоша.

Највећи фактори ризика за проширење артерија су пушење, висок крвни притисак као и наследни фактор. Анеуризма се најчешће јавља код мушкараца старијих од 50 година.

Један од узрока настанка анеуризме је поремећај односа еластина и колагена,протеина у зидовима крвних судова, који артеријама дају чврстину и еластичност. То је природно смањење нивоа ових материја (посебно еластина) које настаје са годинама, иако узрок дегенеративног процеса могу бити и упале,бактеријске или вирусне инфекције у зиду артерије након повреда, инфекције храном (Салмонела) или присуство бактерије хламидије.Постоје особе које су генетски склоне обољењима везивног ткива, такодје повећан ризик за настанак анеуризме имају пушачи и особе које имају хипертензију. Анеуризма настаје на месту где зид артерије постане слабији, услед притиска крви јавља се проширење, које временом расте. Мала проширења артерија не представљају ризик, али се са њиховим увећањем јавља опасност од пуцања и обилног крварења које се често завршава смрћу.

Симптоми анеуризме

Појава симптома зависи од величине, брзине раста и места на којем се анеуризма појављује. На почетку су проширења мала и анеуризма се развија без икаквих симптома. Анеуризме које се брзо увећавају и прете пуцањем често су болно осетљиве и могу пући без претходних симптома. Појава симптома знак је узнапредовалог ширења крвних судова.

Код анеуризме грудног дела аорте могућа је појава кашља, тупих болова у грудном кошу и леђима, искашљавање крви, промуклост, отежано дисање и гутање услед притиска једњака.

Трбушну анеуризму прате осећај пуноће, нелагодности и пулсирања у стомаку или болови у листовима ногу приликом напора.

Симптоми проширења можданих крвних судова манифестују се у виду проблема са перцепцијом, памћењем и закључивањем, промена расположења и поремећаја равнотеже. Пуцање церебралне анеуризме може се препознати по јаким боловима у глави уз појаву мучнине и повраћања, замагљеног или дуплог вида, проширених женица, те губитка осећаја.

Компресија околних ткива и органа, настанак крвног угрушка и пуцање зида крвног суда најчешће су компликације болести. Анеуризма у грудном кошу може притискати срце или плућа; проширење вратних артерија врши притисак на околне живце, док анеуризма у стомаку притиска танко и дебело црево, па се јављају симптоми карактеристични за нека друга обољења, што може навести на погрешну дијагнозу.

Озбиљне компликације могу настати када се у проширењу – створи тромб. Откидањем делића тромба може доћи до зачепљења артерија и појаве шлога, недовољног или потпуно блокираног дотока крви до удова или важних органа. Тромб обично ствара и простор у коме се накупљају вируси или бактерије, што доводи до упала анеуризме и отежава хируршко лечење. Најгора компликација је пуцање зида крвног суда, када услед обилног крварења смрт може да наступи након само неколико минута. Знаци унутрашњег крварења су бледило, снижен крвни притисак и убрзан рад срца. Чак и када се изведе хитна операција, постоји велика шанса да дође до компликација, па је стопа смртности већа од 20%.

Дијагноза и лечење анеуризме

Дијагноза анеуризме поставља се тек после ултразвука,скенирања или снимања магнетном резонанцом.

У случајевима пуцања анеуризме или њеног значајног увећања лечење је увек хируршко. Пре операције потребно је одредити стање кардиоваскуларног система пацијента, пошто је код великог броја оболелих присутна и атеросклероза. Операција абдоминалних анеуризми препоручује се пацијентима који имају анеуризме веће од 6 цм, а успешност хируршког захвата у случају пуцања је око 50%.

Када лекар процени да операција није потребна, саветује се праћење атеросклерозе и енергично лечење хипертензије, првенствено бета-блокаторима, уз обавезан престанак пушења.

Хируршка операција подразумева и уградњу синтетичког артеријског графта на месту анеуризме.У последње време се развија оперативна техника која се састоји од убацивања пластиком обложеног стента кроз артерију. Када стент стигне до проширења, ослобађа се графт који премошћује проширење и ствара нормални пречник артерије. На овај начин, зид артерије се штити од евентуалног пуцања.

Медицински лексикон о томе шта је Анеуризма:

анеурyсма, анеуризма, ограничено проширење артерије које настаје истезањем свих слојева њеног зида; а. артериосцлеротица, артериосклеротичка а., проузрокована процесом артериосклерозе у зиду артерије; а. артериовеносум, артериовенска а., ненормална веза измедју артерије и вене. Обично проузрокована трауматском пенетрацијом краја артерије и вене; а, церебралис, а. на артеријама мозга. Њено прскање је чест узрок можданог крварења; а. цонгениталис, уродјена. Често се јавља на површним крвним судовима великог мозга; а. диссецанс, раздружујућа а. настаје продором струје крви измеñу слојева зида артерије; а. мyцотицум., микотичка а. Настаје у мањим артеријама на месту где је локализовани запаљењски процес проузроковао довољно слабљење зида артерије и довео до ширења; а. сyпхилитицум, сифилисна а., позна манифестација сифилиса, обично настаје у узлазном делу лука аорте, у трбушном делу аорте или у другим сифилично промењеним артеријама; а. спуриа, лажна а., обично је организовани хематом који је у вези са зјапом артерије. Зид анеуризме у оваквим случајевима не садржи елементе зида артерије.

Драган Ђорђевић / Башта Балкана

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s