Правда је слепа само за слепе код очију …

Онај ко верује да је правда слепа а неправда доминантна слеп је код очију. Не разуме да се грех и благослов наслеђује

Мит створен још у античко доба гласи да је правда слепа. Да ли је то баш тако? Тај мит је настао код паганских народа који нису имали дубље познавање Божије правде.

Ако се осврнемо око себе и чујемо људе како ламентирају над својом судбином, ако погледамо очима својим на мноштво примера како се неправда одиграла пред нашим очима, како правда не враћа подједнако непреведнима за зло које су учинили, морамо се и ми сложити да је ово неправедан свет. У неправедном свету правда је слепа, сасвим је логична констатација.

И шта онда? Живимо у неправедном свету. Боримо се за нешто мало правде, чисто да дамо себи разлог да у мору резигнације и неправде ипак живимо водјени нашом идејом идеалног света. Или постајемо и сами неправедници, умножавајући неправду, јер нас правда неће сустићи, надамо се, а све нам је на тај начин дозвољено. Ком се царству правде или неправде приволети?

Не будите слепи код очију. Не будите глуви код ушију.

Правду тражи и по правди ће ти се дати. Праведан буди и све ћеш добити што твоје срце заиште и што ти треба. Неправда од других према теби на земљи ће ти бити праведна плата на небесима – беше објављено у Светом Писму. Али људи више не читају Свето Писмо, не разумеју поуке и вечиту мудрост, самим тим не разумеју ни живот. Живот тумаче сопственим мерилима и очекивањима. Али зашто би ваша мерила и очекивања била истинита? Коме вреди та ваша слика света коју сте створили? Никоме. Само вас повредјује ваша сујета, јер сте слепи код очију па не видите шта је правда а шта неправда. Умислили сте да сте праведници и да ваша правда треба да буде задовољена. Ваша правда, ваше право. Откуда ви имате било шта да очекујете и постављате као мерило живота? Ко сте ви да би правда била у вашим рукама?

Посебно је смешно чути људе који огорчено сикћу и вичу: „Дао бих ја њима лоповима, све бих их ја овако по реду … па би им нешто урадио„. Или пак говори: „Сви су они …, види шта нам раде, … све је отишло до дјавола!“ То за дјавола су једино у праву, јер су и они отишли до дјавола и са њим тикве саде.

Не посматрајте питање правде сувише лично ако посматрате своје окружење. Чак и да сте библијски праведник не можете очекивати да вам све буде потаман у друштву разбојника и неправедника. Окружени сте неморалом, лоповлуком и грехом, па не очекујете ваљда да се може живети недодирнут тиме? Није логично да будете медју својима а само своји. Односно можете бити, такви али за то треба имати карактер праведног Јова. Али не брините, све што вас од те неправде додирне, биће то ваша плата на небу, ви само сачувајте своју праведност.

Кад тако погледате историју и друге земље, лакше се уочи колико је правда заправо присутна. Сва друштва у постојећој цивилизацији која су била људождерска, истребљена су са лица земље. Сва друштва која су децу приносила за жртву идолима и боговима била су истребљена. Сва друштва која су потонула у разврат, педофилију, хомосексуализам, дубока сујеверја, враџбине и криминал, распала су се.

Сва савремена друштва која су велика и успешна имају некакву моралну чврстину, солидарност и врлину у себи и држе се неких вредности правде. Опет, сва друштва која се тога одричу и обнављају мрачне идеје и култове, иду ка својој пропасти. Пре или касније ће се распасти. Толико има очигледних примера у историји како су се царства на идеји правде уздизала а онда због неправде пропадала. И ми сада можемо да присуствујемо таквим историјским догадјајима.

Тако је и са породицима. Оне су државе у малом. Као што државе постоје кроз генерације људи, наследјујући све добро и лоше, тако и породице наследјују и све добро и све лоше од својих предака. Расту, развијају се и трају или пак пропадају. Зашто би било другачије? Зашто би свет почињао од нас? Зашто би ми били мера свих ствари ако смо наследници наших предака, њихово тело и њихв карактер? И онда нам је лепо када нам предак остави материјално благо али нам није лепо када нам остави и своје грехе. Материјално богатство признајемо, признајемо да имамо плаве очи на њега, али не признајемо његове грехе. Хоћемо само заслуге али не и казну. Зар је то праведно што очекујемо да добијемо само шаргарепу а без батине? Па и једно и друго нам је наследство.

Отуда људи не разумеју да су многе муке и тешкоће или пак многе доброте које у животу доживљавају, уз ствари њихово духовно наследје. Грех или благослов њихових предака. Нит правде или неправде која се наставља. Отуда постоји правда која се остварује кроз генерације а не само кроз један живот. И то је та животна нит која нас повезује са нашим прецима, чије смо ми наследје, то је онај разлог зашто се цене и поштују њихове жртве и благослови које су за то добили, то је и разлог зашто наши ситни и крупни греси које ми тако олако чинимо следују нашој деци, унуцима. Свима је очигледно и јасно када се наркоманима радјају деца са деформитетима, али људима није очигледно када деца или унуци наизглед финих и успешних родитеља, који су потонули у славољубље, похлепу, атеизам, паганизам или окултне радње, постају разбојници, наркомани, депресивни или им се род кида и нестаје. И као супротност томе, деца и генерације Богобојажљивих породица које живе мирним и складним животом наследјујући благослове.

Читајте Библију, у њој су дати сви одговори. Тражите Божију правду а не своју. Дат је и путоказ како се греси ваших предака, које ви не видите а и не осећате, могу скинути. Као и греси, правда и неправда коју ви остављате својој деци. Јер, не заборавите, нећете ви својој деци оставити само стан и викендицу, оставићете и своје неокајане грехе, оставићете им духовну правду и неправду.

Ш.В. / Башта Балкана

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s