Зашто медији ћуте: Нациста постао градоначелник у Мађарској …

Један од лидера покрета „64 Жупаније“ познат по отвореној нацистичкој идеологији и нескривеним територијалним претензијама ка Србији, Ласло Тороцкаи постао је градоначелник пограничног мађарског места Асотхалм. Већина српских медија, међутим, није нашла за сходно да јавност обавести како је вођа организације која захтева Велику и етнички чисту Мађарску на основама идеологије фашистичког лидера Миклоша Хортија, уместо забране и законских репрекусија, дочекао место првог човека једне општине!

И оне колеге које су пронашле за сходно да обавесте грађанство, користили су се еуфемизме као што су „десничари“ или „националисти“, уместо да стваре назову правим именом.

Један од ретких који се огласио овим поводом јесте историчар и писац Александар Вељић, иначе председник Друштва за очување сећања на жртве Холокауста, који је изразио неверицу и незадовољство чињеницом да Европска унија која баштини антинацизам као један од својих фундамената, али и мађарске власти нису реаговале овим поводом, па макар и изразили декларативни протест или забринутост.

– “Не једном, Тороцкаи и `64 жупаније` изразили су отворене територијалне претензије према `јужним крајевима Мађарске`, како мађарски екстремисти називају данас Војводину” – подсећа Вељић.

Т. Ловрековић / Новине НС

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s