Депресија и лечење депресије духовним методама …

(Фото: Графит/Гугл)

Терапија душе православним путем

Депресија је излечива. Лечење депресије духовним методама даје резултат. То је терапија душе која ослобађа од дејства злих духова

Лечење депресије духовним путем кроз постојећу православну терапију душе је успешно и делотворно. Одмах у старту да разјаснимо да само преносим поуке и утиске једног цењеног православног духовника како се спроводи лечење депресије духовним путем. Имао сам прилику да будем сведок једном излечењу тешке депресије код једне младе особе и како је лечење депресије духовним методама било успешно. А данас је пуно људи и деце који пате од депресије и покушавају на разне начине да лече депресију.

Поуке које преносим је изнео отац јеромонах Серафим Петковић из манастира Свете Тројице, код места Бјеле Воде, близу Љубовије. Напомињем то стога што ће неким људима који пате од депресије бити потребна помоћ. У том случају нека прво почну да живе црквеним животом или нека се пак у тежим случајевима упуте у манастир Свете Тројице на лечење депресије духовним путем код јеромонаха Серафима.

Тај пут можда могу да организују уз помоћ Удружења Студенички круг, Иван Бегова 7 Београд, телефон 011 263 9158, које с времена на време организовано одлази у Бијеле Воде и дочекује оца Серафима у Београду, јер често код њих држи предавања.

Наиме, Отац Серафим је на једном скупу у Београду објашњавао један део из књиге Флавијан у којој се говори о томе како је један руски психијатар кроз свој посао са пацијентима спознао да дјаво ипак постоји и самим тим поверовао у Бога. Прича је интересантна, препричаћу је најкраће могуће. Психијатар је за време свог рада са пацијентима приметио да постоје пацијенти на које ништа не делује и имају чудно понашање. Њих би народ назвао дјавоиманима, од дјавола обузети. Истражујући то питање дошао је до медицинских радова старих руских лекара пре Октобарске револуције и теста како се уз помоћ свете водице – богојављанске водице, несумњиво утврдјивало да ли је неко дјавоиман или не. Особа која је опседнута – дјавоимана, никада неће узети чашу са светом водицом. Колико год пута да јој нудили разне чаше са водом, она ће увек изабирати воду која није освећена, а ако су све чаше са светом водом, неће никако узети воду и чак ће подивљати. Занимљиво, зар не?

У наставку приче се дошло до психичких болести и тезе да је 80% психичких болести због духовних разлога настало, да су оне последице греха пацијента или његових родитеља, предака. Неокајан грех се преноси и може се на потомцима одразити на разне начине. Самим тим је и лечење психичких болести ствар духовне праксе, тако је и лечење депресије духовним методама логично и успешно. Осталих 20% психичких болести су последица физичких оштећења мозга, дисбаланса ендокриног и нервног система.

Лечење депресије духовним методама је заправо терапија душе. Не лечи се депресија сама по себи већ се лечи душа која је сва у греховним ранама. Јер греси који су на души, као неке дубоке психичке ране, стварају улаз за насртај злих духова који носе помисли страха и тескобе. А ми сви грешимо, били верници или не, и што више грешимо и што нам је душа осетљивија, то су врата злим дусима отворенија, то они имају дубљи уплив на наше биће. У једном тренутку због наше огреховљености зли дуси преузимају контролу над нашим духом, улазе у наше биће и почињу да нам сугеришу мисли о самоубиству, разочараност светом, осећај страха, безнадежности, немоћи. Њихов циљ је јасан, они желе да у том стању живимо, и на крају крајева желе да се убијемо како би нас дочекали у паклу као њихову душу.

Особе које нису верници не препознају такве сиве мисли које их све више обузимају. Они се не моле, не иду на литургију и не причешћују, грехови се гомилају на њиховим душама а немају никакву духовну заштиту. Стална, упорна и усрдна молитва је велика брана и заштита утицају злих сила поднебеског света.

Ни верници често нису у стању да се одупру таквим сивим мислима и мало по мало оне почињу да доминирају духом особе. До јуче је особа гледала разумно и оптимистично у живот а сада одједном је постала црна, мрачна и чемерна. Временом ако се стање не лечи, депресивна особа улази у све дубљи очај док на крају не почну да је преплављују самоубилачке мисли. Лечење депресије духовним путем има за циљ да истера зле духове и да особи пружи духовну заштиту.

Како се лечи депресија духовним путем

Постоји терапија душе и метод од 4 корака који се спроводи када се лечи депресија духовним путем. Духовна метода за лечење депресије се састоји из следећих корака:

1. Врло детаљна исповест по митарствима

Испосвест по митарствима је анализа сопствених грехова као када пролазите митарства – царинарнице душе након смрти. Свако митарство, а има их 20, место је где се души после смрти суди за одредјену врсту греха. Већ након такве детаљне исповести и самосагледавања многим депресивним особама буде лакше, а неки се након причешћа и потпуно излече. Да ли ће лечење депресије духовним методама бити тако брзо не може се унапред рећи.

2. Купање у купељи

Купељ је освећени извор обично поред манастира, чија хладна вода делује лековито. Купање у купељи је обавезан део и корак, након ког многим пацијентима буде боље, али за најтеже депресије мора да се уради и трећи корак.

3. Света тајна Јелоосвећења – јелоосвећење пацијента

Света тајна Јелоосвећења је црквени обред када се више свештеника у заједничкој молитви моли за пацијенте. То је врло снажна и моћна молитва која се скоро увек примењује за дјавоимане пацијенте, јер је нечиста сила јако усидрена у душу човека. Једино би православни светитељ имао силу да истера зле духове из човека а пошто таквих има мало и скривени су, онда више свештеника мора да умножи молитву за болесне.

4. Света тајна Причести

Причешће је суштински обред исцељења душе, њена регенерација уз помоћ Светог тела и крви Христове које се човеку даје на отпуштење грехова. Причешће чисти душу од зла. Оно даје човеку способност да прими Божију благодат која га испуњава и штити од утицаја злих сила, ако човек престане да греши.

Напомена:

Терапија душе и лечење депресије духовним методама не искључује узимање лекова и антидепресива.

Желео сам да ове мисли поделим са људима, јер има пуно депресивних особа. Депресија царује, људи су под страшним притиском стреса и напада злих сила са свих страна, кроз медије, посао, окружење. Мало има оних верних који знају да се моле и који су стекли Божију заштиту. Мало има светих чије су и породице стога свете и заштићене. Већина је незаштићена, стога мање или више болесна. А болест је увек позив да се сетимо своје грешности и окренемо Богу.

За ваше здравље и спасење.

Извор: Башта Балкана

5 мишљења на „Депресија и лечење депресије духовним методама …

  1. Imala sam srece da upoznam oca Serafima i mogu reci da mi je razgovor sa njim puno pomogao..Taj period zivota mi je bio tezak i pun iskusenja ali mi je Gospod jos jednom pruzio ruku spasa.Po izlasku sa ispovesti imala sam osecaj kao da je tesko breme spalo sa mojih ledja.Hvala Bogu milostivom pa postoji duhovnik kao sto je otac Serafim.

  2. I ja sam imala srece da upoznam oca Serafima. Od kad je on poceo da se moli za mene, u mom zivotu je doslo do velikih pozitivnih preokreta. Mislim da treba ici cesce, bar 2-3 puta godisnje, a nije lako, jer je manastir zabacen, nema organizovanih odlazaka,sem od Beograda, tako da se npr. sa juga zemlje bas treba pomuciti da se stigne. Osim toga otac je prezauzet i treba se naoruzati strpljenjem i biti spreman da tamo provedes i nekoliko dana cekajuci na razgovor koji je zlata vredan. Toplo preporucujem!

  3. Majka mi je depresivna a otac oboleo od leukemije da li mogu da ih dovedem kod vas inače smo Hadzije SPC i veli prijatelji Vladike Jovana Ćulibrka. Bog vam pomogao i dao vam snage da lečite još više.

  4. Postovani zaista bih zeljela da upoznam.oca Serafima i da razgovaram sa njim zna li neko kako ide jel moze samo da se ode u Manastir ili je potrebno da se najavi ili da se dobije blagoslov od nekog da bi se moglo otici..Hvala vam na odgovoru

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s