Протерај, па забрани ћирилицу …

Представници Штаба за одбрану хрватског Вуковара предали су председнику Сабора више од 632.000 потписа подршке за расписивање референдума о ћирилици.

За расписивање референдума потребно је више од 450.000 потписа. Припадници Штаба су око 10 сати кренули са Трга бана Јелачића према Хрватском сабору.

Њима се придружило око 300 симпатизера који су пре поласка у Сабор отпевали хрватску химну испред споменика бану Јелачићу. Они су скандирали „Хрватска, Хрватска“ и „Вуковар, Вуковар“.

Грађани који су пратили Штаб носили су транспаренте међу којима и „Народ одлучује“, „Нисте незамењиви“, „Да сте хтели чути жртве рата, не би било референдума“.

Припадницима Штаба подршку је дао бивши хрватски фудбалски селектор Ћиро Блажевић који им се придружио у колони.

У Хрватској су се на око 2.000 места од 17. новембра до 1. децембра прикупљали потписи за референдум о изменама Уставног закона о правима националних мањина, по којима бинационална мањина имала право на службену употребу језика и писма, ако чини најмање половину становништва* неке локалне самоуправе.

Према постојећим правилима, двојезичност је могућа ако нека национална мањина чини више од 33 одсто популације, што је случај са српском националном мањином у Вуковару.

Управо је двојезичност у Вуковару и била повод за прикупљање потписа.

Премијер Хрватске Зоран Милановић поручио је раније да ће се његова влада левог центра свим правним средствима супротставити могућем одржавању референдума о правима националних мањина и да такав референдум, док је он председник владе, „никада неће проћи“.

Извор: Бета

Лицемерство организатора референдума је очигледно, Хрватска је у неколико злочиначких акција уперених против цивила, својих грађана, протерала насилно Србе из Хрватска и на тај начин променила је структу становништва. Да није такакв случај, у многим деловима Хрватске била би на снази двојезичност. Забрана двојезичности била би само легализација још једног расистичког захтева у Хрватској.

“Хрвати су најхрабрији народ,

не јер се ничег не боје – већ јер се ничег не стиде…”

Бог и Хрвати / Bog i Hrvati

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s